Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 17th, 2023 | by fileto

0

Μας άφησε ο Δάσκαλος …Σάκης Λιπορδέζης

Μέγας Μαθηματικός και εμπνευστής του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή!

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Μαθηματικός, και ψυχή του Μουσείου Καραθεοδωρή, Σάκης Λιπορδέζης, σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.

Η είδηση του θανάτου του γέμισε θλίψη όλους όσους τον γνώριζαν, τόσο από την μακρά του επαγγελματική του πορεία, όσο και από τη συμβολή του στην ανάδειξη του έργου του μεγάλου θρακιώτη Μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή, και την δημιουργία του μουσείου του στην Κομοτηνή

Η κηδεία του είναι αύριο 12 το μεσημέρι.

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας υπέροχος άνθρωπος με μεγάλη και αθόρυβη προσφορά στον τόπο μας.

Έφυγε ένας πολύτιμος φίλος που στάθηκε δίπλα μου στις πιο δύσκολες και σημαντικές στιγμές της διαδρομής μου.

Έφυγε ένας οραματιστής, ανιδιοτελής πατριώτης, ένας γνήσιος συνεχιστής του προτύπου που λάτρευε του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του τη Δώρα και στα λαμπρά κορίτσια του.

Καλό ταξίδι φίλε και δάσκαλε Σάκη Λιπορδέζη.

Συλλυπητήρια από το Δήμαρχο Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αθανάσιου Λιπορδέζη.

Στο συλλυπητήριό του μήνυμα ο Δήμαρχος τονίζει τα εξής: «Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο αγαπητός μας Σάκης, υπήρξε ένας εξαίρετος Κομοτηναίος μαθηματικός και συγγραφέας. Υπηρέτησε με πάθος την επιστήμη του, αλλά και την πόλη του. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός και με την αμέριστη στήριξη των Δημοτικών αρχών του εμβληματικού Μουσείου Καραθεοδωρή.

Ενός Μουσείου, που αποτελεί ένα πραγματικό μουσειακό στολίδι της Κομοτηνής. Το έργο του θα συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και η ψυχή του αναπαυμένη».

Το βιογραφικό του σημείωμα Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών καθώς και με την συγγραφή μαθηματικών φυλλαδίων.

Μετά την Φυσικομαθηματική σχολή σπούδασε Δημοσιογραφία, Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο ΚΕΦΚΣ (Κέντρο Ελεύθερων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών) του London European College. Από το 1980 ίδρυσε το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «2001 Ορόσημο».

Έχει διδάξει πάνω από 35.000 ώρες μαθηματικά σε όλες τις τάξεις ανελλιπώς από το 1978. Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και βιβλία για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης όπως οι «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» που συνέγραψε μαζί με τους Ν. Λυγερό και Ν. Φωτιάδη.

Επίσης, έγραψε πλήθος άρθρων πάνω στην ιστορία των μαθηματικών και ιστορικά βιβλία για την ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Το 2005 ίδρυσε τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του μεγάλου μαθηματικού. Ήδη από το 2001 έως και σήμερα είναι εκδότης της εφημερίδας «Καραθεοδωρή», στην οποία αποτυπώνεται η έρευνα γύρω από τη ζωή και το έργο του γένους Καραθεοδωρή.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τον Ν. Λυγερό έθεσαν τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, μετά από δεκαπενταετή έρευνα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία, Αμερική και τη Γερμανία. Έτσι, από το 2009 λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σήμερα ο σύνδεσμος έχει πάνω από 1.000 μέλη μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την οικουμένη.

Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε τη διοργάνωση του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, την έναρξη του οποίου κήρυξε η κόρη του μεγάλου Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Συμμετείχε μέχρι σήμερα σε πάνω από 50 διεθνή συνέδρια μαθηματικών με παρουσιάσεις εργασιών ή ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, καθώς και σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε ιδιωτικά σχολεία, παραρτήματα της Ε.Μ.Ε. και  σε Πανεπιστήμια.

Για χιλιάδες μαθητές της Ροδόπης, ο Αθανάσιος Λιπορδέζης αποτέλεσε κατά τα μαθητικά τους χρόνια, αλλά και έως σήμερα, δάσκαλος, διδάσκοντάς μας πρωτίστως την αξία της προσπάθειας και της επιμονής για την επίτευξη των ονείρων μας.

Στην σύζυγό του Δώρα, στις «συνεχίστριες» του έργου του, τις κόρες του Μαρία και Μάρθα, καθώς και στο σύνολο των οικείων και της οικογένειάς του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Σάκη!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑