Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 23rd, 2023 | by fileto

0

Νόμισμα αμύθητης αξίας από τους αρχαίους Φιλίππους

Μοναδικής αρχαιολογικής και όχι μόνο αξίας είναι το χρυσό νόμισμα που μαζί με άλλες 28, εξίσου σημαντικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται από τις ΗΠΑ. Τα 29 αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και κατέληξαν στις ΗΠΑ μέσα από εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης. Αργά το βράδυ της Τρίτης παραδόθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη από την εισαγγελία του Μανχάταν και τις επόμενες μέρες επιστρέφουν στη γενέθλια γη.

Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το σπανιότατο χρυσό νόμισμα, το οποίο παραπέμπει στις “ειδούς του Μαρτίου”, δηλαδή την ημέρα της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα.

Τρία τέτοια νομίσματα υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και όπως προκύπτει προέρχονται από νομισματοκοπείο των Φιλίππων Καβάλας. Όλα τα υπόλοιπα καταστράφηκαν και ο χρυσός είχε δευτερογενείς χρήσεις, ενώ στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών υπάρχει ένα αντίστοιχο νόμισμα, από το ίδιο εργαστήριο, που όμως είναι ασημένιο.

Ο τελευταίος κάτοχος του σπάνιου χρυσού νομίσματος το αγόρασε έναντι του ποσού των 4,2 εκατ. δολαρίων, αντιμετωπίζει όμως κατηγορίες για ψευδή δήλωση από τις αμερικανικές αρχές. Το νόμισμα εντοπίστηκε σε Οίκο Δημοπρασιών όπου κατασχέθηκε και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Το νόμισμα παραπέμπει στις “ειδούς του Μαρτίου”, που στο ρωμαϊκό ημερολόγιο αντιστοιχεί με την 15η Μαρτίου ημέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα από τον Βρούτο και τον Κάσσιο.

Η έρευνα δείχνει ότι το συγκεκριμένο νόμισμα κόπηκε από τον Λούκιο Πλετόριο Κεστιανό για λογαριασμό του Βρούτου σε περιφερόμενο νομισματοκοπείο, που βρίσκεται στη Μακεδονία, και συγκεκριμένα στους Φιλίππους, πιθανόν το 43 π.Χ.

Αντίστοιχο είναι και το μικρό ασημένιο δηνάριο που βρίσκεται στις προθήκες του Νομισματικού Μουσείου, ενώ είναι γνωστό από τις πηγές πως από το 44 π.Χ. ως το 42 π.Χ. που ο Βρούτος έθεσε τέρμα στη ζωή του, μετά την ήττα του στους Φιλίππους, κυκλοφόρησαν πολλά τέτοια νομίσματα που πλέον δεν υπάρχουν.

Κι αυτό γιατί μετά την ήττα του Βρούτου τα νομίσματα που τιμούσαν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα ανακλήθηκαν Οκταβιανό Αύγουστο και τον Αντώνιο και τα έλιωσαν για να πάρουν το μέταλλο.

Στη μία όψη του χρυσού νομίσματος είναι χαραγμένη η επιγραφή «Ειδοί Μαρτίου» ανάμεσα σε δύο ξίφη, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα όπλα του Βρούτου και του Κάσσιου. Στο κέντρο απεικονίζεται ο σκούφος της δημοκρατίας, τον οποίο έπαιρναν συνήθως οι απελεύθεροι δούλοι.

ΠΗΓΗ: VORIA.GR


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑