Άποψη - Γνώμη

Published on March 27th, 2023 | by fileto

0

Η φθορά και η παραφθορά!

Ο Ελύτης αναφέρει σε ένα στίχο του: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά!» μόνο που αυτή τη φορά πολλοί θα το ήθελαν αλλά δεν προλαβαίνουν, κυρίως οι κυβερνητικοί και το Μέγαρον Μαξίμου.

Εκεί στα υπόγεια αλλά και στα ισόγεια έχουν βάλει κάτω τις δημοσκοπήσεις και τις βγάζουν τα έντερα, όχι για να κάνουν κοντοσούβλι, για το Πάσχα, αλλά για να δουν τι τους προμηνύουν τα εντόσθια του αμνού που οδεύει προς θυσία, όπως έκαναν οι μάντεις πολλά – πολλά χρόνια πριν!

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν φυσιολογικό το «μούδιασμα» των πολιτών μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία. Θα είχαν θορυβηθεί πολύ περισσότερο αν η φθορά που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία είχε συνοδευτεί και από άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά μην έχετε τη εντύπωση ότι κι αυτό ακόμη τους καθησυχάζει, γιατί οι αναποφάσιστοι είναι που θα δώσουν απάντηση και λύση!

Μάλιστα αυτό το προβάδισμα 4,1 μονάδων που έδωσε στη ΝΔ η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, δεν τους ικανοποίησε, αν και κάπως αναθάρησαν.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 30,2% από 33,3% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,1% (από 26,2%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 9,2% (από 9,6%), το ΚΚΕ 6,5% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση 3,4% (όσο και στην προηγούμενη), το ΜέΡΑ25 3,1% (από 2,2%) και το Κόμμα Κασιδιάρη 2% (από 1,8%).

Παρ’ όλα αυτά η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 11,6%.

Στην πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά αυξάνεται στις 4,9 μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να έχει 35,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ 30,7%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 10,8%, το ΚΚΕ 7,7%, την Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 3,7%. Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 7,5%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η τελευταία δημοσκόπηση έδωσε και κατανομή των εδρών στα κόμματα εντός Βουλής, αν γίνονταν οι εκλογές με αυτά τα ποσοστά.

Η ΝΔ καταλαμβάνει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 100, το ΠΑΣΟΚ 35, το ΚΚΕ 25, η Ελληνική Λύση 13 και το ΜέΡΑ25 12.

Μόλις μπήκε και αυτό το δεδομένο άνοιξαν τα κομπιουτεράκια και άρχισαν τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις.

Ακόμη πήγαν στα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 και είδαν τι ψάρια σε ψήφους έπιασε ο καθείς βουλευτής, και άνοιξε άλλη συζήτηση, αυτή της ενίσχυσης των ψηφοδελτίων.

Βέβαια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει σχεδόν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια και θα λέγαμε βιάστηκαν να τα ανακοινώσουν με αποτέλεσμα τώρα που για μια χούφτα ψήφους θα παίξουν οι έδρες, έχουν αρχίσει να ξανασυζητούν μήπως κάποιοι θα πρέπει να καθίσουν στον πάγκο και να γίνουν μεταγραφές.

Ο κανόνας στην πολιτική λέει πως από τη στιγμή που ο ψηφοφόρος αποφασίσει να μεταπηδήσει σε άλλο στρατόπεδο είναι σχεδόν αδύνατος ο επαναπατρισμός του. Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δεν βλέπουν στην Πειραιώς και πιστεύουν πως η κοινωνία βρίσκεται ακόμα σε αμηχανία από την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην Κουμουνδούρου μετά από αρκετό καιρό αμφισβήτησης των μετρήσεων ξεκίνησαν πλέον να τις επικαλούνται.

Τα νούμερα είναι καλύτερα και θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως δεν τους επηρεάζει η αντισυστημική ψήφος, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν πως στον  κόσμο επικρατούν τα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Υποστηρίζουν επίσης ότι έχουν μεγαλύτερη «δεξαμενή» στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δηλαδή μεγαλύτερο «λαμβάνειν» από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι στη δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δύο εβδομάδες πριν, τα «εκτός Βουλής» κόμματα φτάνουν το 20,5%.

Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο και δεν αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τις εκλογές. Είτε κάποιοι ψηφοφόροι θα «επαναπατριστούν» είτε θα επιλέξουν ορισμένα από τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Για το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» αν και αποτυπώνεται σε ένα ποσοστό 3%, που του δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή, εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του.

Η αριθμητική της απλής αναλογικής με βάση την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στη Νέα Δημοκρατία, με το 30% που λαμβάνει, 113 έδρες. Στον ΣΥΡΙΖΑ (26%) 98 έδρες, στο ΠΑΣΟΚ (10%) 38 έδρες, στο ΚΚΕ (6%) 23 έδρες, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (4%) 15 έδρες και στον ΜέΡΑ25 (3,5%) 13 έδρες.

Μπορεί να προκύψει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας με αυτούς τους συσχετισμούς; Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ φτάνουν την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Από τη γαλάζια παράταξη ωστόσο έχουν διαμηνύσει πως πρωταρχικός στόχος για αυτούς παραμένει η αυτοδυναμία.

Όσον αφορά το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» στην οποία έχει αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτη φορά στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και έχει αρνηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αθροίζοντας τις δυνάμεις τους φτάνουν τις 149 έδρες. Ένας τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων οδηγεί κατευθείαν στις δεύτερες κάλπες.

Δεν έχει κανέναν λόγο η γαλάζια παράταξη να μην αναζητήσει ένα σαφώς αυξημένο αριθμό βουλευτών που της δίνει έτσι και αλλιώς το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες κάλπες.

Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, άλλωστε θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωσή του τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑