Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 3rd, 2023 | by fileto

0

20 Δασικά αυθαίρετα δηλώθηκαν στην Καβάλα

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ ΜΕ 20 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 156 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Την Παρασκευή έληξε η πρώτη παράταση που είχε δοθεί στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί, τουλάχιστον άμεσα, νέα παράταση. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε αποφασιστεί να εισαχθεί ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ημερών. Ωστόσο, οι περιπέτειες με τη «μαφία των αυθαιρέτων» της Μυκόνου επηρέασαν τις όποιες αποφάσεις και τελικά η παράταση δεν δόθηκε.

«Ο αριθμός των αιτήσεων είναι πράγματι μικρός», παραδέχεται η ίδια πηγή και προσθέτει: «Θα μελετήσουμε τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε εάν τελικά θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία, καθώς όσα δεν δηλωθούν θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Εάν τελικά αποφασίσουμε την παράταση θα πρέπει η ρύθμιση που έχουμε ήδη έτοιμη να προωθηθεί για ψήφιση έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Θα έχει αναδρομική ισχύ και θα δίνει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο».

Σε κάθε περίπτωση, στο εξάμηνο που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό, δίχως οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΝ να μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο. Πιθανώς, να ευθύνεται ο …εθισμός των πολιτών στις παρατάσεις που πάντα δίνονται από τη Διοίκηση, ή στο γεγονός ότι έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Σε κάθε περίπτωση, τα λιγοστά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που είχαν προκύψει από τις πρώτες καταγραφές των πολυγώνων στους δασικούς χάρτες που αποτύπωναν τα αυθαίρετα χωριά.

Οι δηλώσεις ανά νομό

Έτσι, τις περισσότερες πιέσεις δέχονται οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα δεδομένα των δηλώσεων στην πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, μόνο στην Αττική δηλώθηκαν αυθαίρετα εντός των οικιστικών πυκνώσεων (δασικά χωριά αυθαιρέτων) καταλαμβάνουν περίπου 2.702 στρέμματα (από τα 116.000 που είχαν αποτυπωθεί στους δασικούς χάρτες).

Στη Χαλκιδική τα χωριά δασικών αυθαιρέτων καταλαμβάνουν περίπου 19.500 στρέμματα, κυρίως στους δήμους Σιθωνίας και Προποντίδας. Ωστόσο, έγιναν μόνο 18 αιτήσεις για 856 στρέμματα.

Σε επίπεδο νομών, μετά την Αττική όπου υποβλήθηκαν 2.772 αιτήσεις, ακολουθεί η Κορινθία με 252, η Εύβοια με 106 και η Βοιωτία με 75 αιτήσεις. Όσον αφορά στο εμβαδόν των εκτάσεων που δηλώθηκαν στις πρώτες θέσεις παραμένουν οι Αττική, Κορινθία και Εύβοια, ωστόσο ακολουθούν παρά τον μικρό αριθμό αιτήσεων οι νομοί Λάρισας (26 αιτήσεις για 266 στρέμματα), Καβάλας (20 αιτήσεις για 156 στρέμματα), Αχαΐας (28 αιτήσεις για 110 στρέμματα), Αργολίδας (11 αιτήσεις για 104 στρέμματα) και Έβρου (3 αιτήσεις για 101 στρέμματα).

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑