Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 5th, 2023 | by fileto

0

4.764 εργάτες γης δικαιούται η ΑΜ-Θ αλλά που να τους βρει;

Εκδόθηκε, στις 03/04/2023, το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).

Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη νομοθεσία υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις καθώς το ανώτατο όριο αδειών διαμονής αναφέρεται πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι ανά Νομό.

Επίσης τα όρια αδειών διαμονής είναι αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ έχουν τροποποιηθεί και οι στρεμματικές προϋποθέσεις (ΜΑΕ) για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (ελιές 15 στρέμματα/εργάτη, θερμοκηπιακά κηπευτικά 2 στρέμματα/εργάτη κ.α.).

Επιπλέον έχουν προστεθεί νέοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν την δυνατότητα να απασχολήσουν ΠΤΧ στις επιχειρήσεις τους, όπως εργάτες οικοδομής, τεχνίτες, τουρισμό κ.α. καθώς και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό.

Η ΚΥΑ καθορίζει ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών ανά είδος απασχόλησης (εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες, υψηλή ειδίκευση) συνολικά σε 167.925 άτομα, τα οποία κατανέμονται στην κάθε Περιφέρεια.

Από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν  μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76.7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες Αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στην χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Επίσης η ΚΥΑ καθορίζει την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης και ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο σε σχετικούς πίνακες.

4.764 εργάτες γης δικαιούται η ΑΜ-Θ για το τρέχον έτος 2023, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει δυνατότητα να τους βρει μια και οι Βούλγαροι που έρχονταν στην περιοχή μας για εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν αλλάξει κατεύθυνση και ίσως και απασχόληση!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑