Άποψη - Γνώμη

Published on April 10th, 2023 | by fileto

0

Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια;

Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, η οποία αναμένεται να σημειώσει και νέο ρεκόρ επισκεπτώ ναναφέρεται το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk και σημειώνει. «Μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε ο τουρισμός το 2022 μετά την πανδημία, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ επισκεπτών φέτος.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένει αύξηση 10 με 20 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι κλεισμένοι ήδη από τον Απρίλιο», δηλώνει ο υπουργός.

Οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης αυξανόμενη ζήτηση. «Αν θέλετε να πάτε φέτος διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες, την Θάσο ή τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση το συντομότερο δυνατό», λέει ο Διευθυντής Πωλήσεων της TUI, Μπέντζαμιν Γιακόμπι.

Πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν 50%  περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι από πέρυσι αυτήν την περίοδο».

Την ίδια ώρα όμως το άρθρο επισημαίνει την μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού: «Ποιος όμως θα σερβίρει πρωινό στους τουρίστες, ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια; Πέρυσι ακόμα, από τις 263.000 θέσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν 60.000 θέσεις.

Φέτος εκτιμάται ότι η έλλειψη θα φθάσει τις 80.000 θέσεις.

Ζητούνται μόνο 7.360 καμαριέρες. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν 5.164 κενές θέσεις για σερβιτόρους, ενώ ζητούνται 6.126 μάγειρες και 2.729 μπάρμαν».

Στις 60.225 εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εθνικό επίπεδο οι ελλείψεις προσωπικού που καταγράφηκαν στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Όπως εξηγεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σχεδόν σε όλα τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με θέμα «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022».

Η μελέτη εκπονήθηκε με την αξιοποίηση πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στα ξενοδοχεία – μέλη του ΞΕΕ. Σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη για την αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, το 2022 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό των ελλείψεων παρέμεινε ίδιο.

Οι ειδικότητες καμαριέρα, σερβιτόρος, receptionist, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista και τεχνική υποστήριξη, αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, βάσει οργανογράμματος, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν το 2022.

Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις ήταν sommelier (57% ή 361 άτομα), ακολουθούμενη από στέλεχος guest relations (41% ή 1.083), βοηθό κηπουρού (37% ή 489) και βοηθό receptionist (35% ή 1.393).

Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η 17η εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στην Αλεξανδρούπολη που διοργανώθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο ξενοδοχείο Astir Egnatia.

Στόχος της ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιριών που αναζητούν προσωπικό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 25 επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης και εξειδίκευσης από όλη την ΑΜΘ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με στελέχη των επιχειρήσεων, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού.

Επίσης, στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) παρείχαν πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι «Ημέρες Καριέρας» αποτελούν μέρος των δράσεων και των εκδηλώσεων της ΔΥΠΑ, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΔΥΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

Ακόμη προλαβαίνουν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας τους μέσω του τουρισμού να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να μπορέσουν να βρουν μια θέση εργασίας.

Όσο για αυτά που ακούγονται ότι τους φέρονται σαν σκλάβους τα αφεντικά μια απάντηση υπάρχει… στον εργασιακό βίο αν δεν δοκιμάσεις δεν θα διαπιστώσεις το αποτέλεσμα, όπως όλα στη ζωή! 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑