Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 11th, 2023 | by fileto

0

Κατσιμίγας αμφισβητεί τις επιδόσεις Μέτιου – ΕΣΠΑ

Επερώτηση με θέμα: “ Μείωση του ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Ροδόπης, Χρήστο Χατζηπέμου, προσυπογράφουν και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης.

Έχει αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση www.anenopro-amth.gr/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Ερωτήσεις– ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 Τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ

ΘΕΜΑ: Μείωση του ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ 2014–2020 εγκρίθηκε στις 18-12-2014 και το 2018 είχε ανέλθει στο ποσό των 521.978.358 €. Μέσα στο 2020 κρίθηκε ότι η Περιφέρειά μας έπρεπε να συνεισφέρει στο Κεντρικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) με το ποσό των 64.848.592 € για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Έτσι πλέον ο νέος προϋπολογισμός του Ε.Π. της Περιφέρειας μας ανήλθε στο ποσό των 457.129.766 €.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, οδήγησε στη μεταφορά πόρων από τα 13 Περιφερειακά ΕΠ, δυνάμει των οδηγιών 56390/03-06-2020 της ΓΓΔΕ & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενδεικτικά, (σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες ετήσιες εκθέσεις 31/12/2020 και τα συγκριτικά αποτελέσματα αυτών) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ίδια αιτία, η μεταφορά από το ΕΠ «Πελοπόννησος» στο ΕΠανΕΚ ήταν μόλις 29.613.536 €, η δε μείωση στο ΠΕ Αττικής ήταν 99.320.669 € (από τη συνολική Δημόσια Δαπάνη των 1.174.407.027 €).

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Εάν έχει εικόνα συνολικά για την μείωση του ΕΠ ανά Περιφέρεια;

Ποιο ποσό εισέφερε κάθε Περιφέρεια στο ΕΠΑΝΕΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;

Ποια ήταν τα κριτήρια της μείωσης ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; Ήταν ποσοστιαία και ενιαία για όλα τα περιφερειακά ΕΠ; Λάμβαναν υπόψη κριτήρια πληθυσμιακά, ώστε να έχει έναν πχ «αναλογικό ανταποδοτικό χαρακτήρα» η μεταφορά των πόρων από το ΕΠ της ΠΑΜΘ στο ΕΠΑΝΕΚ; Σχετίζονταν με την δυνατότητα συνεισφοράς της κάθε Περιφέρειας σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια και την πρόοδο της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;

Ποιοι άξονες προτεραιότητας και ποια μέτρα του ΕΠ της ΠΑΜΘ εθίγησαν από την μείωση των 65 περίπου εκ ευρώ, ποιος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός τους και πως αυτός διαμορφώθηκε μετά την μείωση που σημειώθηκε;

Τέλος ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης αν η μείωση αυτή στα ΕΠ είχε προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα.

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χρήστος Χατζηπέμου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Κώστας Κατσιμίγας

Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Νίκος Αργυρίου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου

Ριτβάν Κουράκ

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Δημήτρης Λυμπεράκης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας

Σερκάν Μαχμούτ

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

 Από το Γραφείο Τύπου


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑