Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 12th, 2023 | by fileto

0

Το αρνί του Πάσχα από Βουλγαρία

Αρνί, αυγά, κρασιά, ακόμη και τσίπουρα προμηθεύονται οι κάτοικοι των συνόρων μας από την γειτονική Βουλγαρία ενώ δεν ξεχνούν στον γυρισμό να φουλάρουν με καύσιμα το όχημά τους για να τους έρθει φθηνότερη η απόδραση των αγορών.

Ανοιχτή πληγή για την εγχώρια οικονομία αποτελεί (και) φέτος η ραγδαία μετακίνηση πολιτών προς τις γειτονικές χώρες με φόντο την περίοδο του Πάσχα, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών καταστημάτων να διατηρήσουν τις τιμές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδα.

Ειδικότερα, η μαζική εισροή των Ελλήνων για ψώνια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Τουρκία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων, ιδιοκτητών μίνι μάρκετ -ακόμη και των κτηνοτρόφων- καθώς εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάρτυρες στην «απόβαση» χιλιάδων ατόμων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατακλύζουν τις γειτονικές αγορές με στόχο την προμήθεια καυσίμωνρούχων, ακόμη και… κρεάτων για την Κυριακή του Πάσχα.

Μπορεί το αρνί να μην έχει κάποια ιδιαίτερη τιμή στις γειτονικές πόλεις Σαντάνσκι, Γκότσε Ντέλτσεφ ή Κίρτζαλι και στο Ιβαήλοβγκράντ αλλά και σε άλλες πόλεις της νότιας Βουλγαρίας, αλλά μια διαφορά 2-3 ευρώ το κιλό την έχει.

Η διαφορά της βενζίνης είναι 45-50 λεπτά το λίτρο

Ενώ τα τσιγάρα και ο καπνός αλλά και άλλα είδη διατροφής έχουν μια κάποια διαφορά.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα βόρεια σύνορα ή τέλος πάντων ένα ευνοϊκότερο market ή fuell pass αναφέρουν οι πρόεδροι βενζινοπωλών και εμπόρων στις γραμμές των συνόρων…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑