Άποψη - Γνώμη

Published on April 16th, 2023 | by fileto

0

Σας έπεσε βαριά η μαγειρίτσα;

Πως πήγαν βρε τα καλάθια της Σαρακοστής, του Πάσχα, του νονού και της νονάς; Φαντάζομαι να είχαν τη ευκαιρία να κάνουν πλούσιο το τραπέζι του Πάσχα ή τουλάχιστον να μην το εμφανίσουν τις σέλφι, φτωχικό!

Όπως και να έχει μέσα του μήνα Απριλίου και το πορτοφόλι άδειασε χαρακτηριστικά, εφόσον οι υποχρεώσεις ήταν πιο μεγάλες και οι χρεώσεις μας έφεραν στα γνώριμα μονοπάτια της …αφραγκίας!

Και ο μέγας Πιτσιλής απτόητος μας γνέφει και μας αναφέρει ότι έρχεται και το ΕΝΦΙΑ, ετοιμαστείτε!

Οι πολιτικοί μας που βρίσκονται σε υπερδιέγερση μια και αναζητούν και επιζητούν την ψήφο μας, μας ευχήθηκαν τα μύρια όσα…

Κάντε υπομονή μας λένε οι περισσότεροι και από τη μια οι γαλάζιοι μας λένε ότι η ελπίς έρχεται και από την άλλη οι άλλοι μας υπενθυμίζουν ότι τα καλύτερα έρχονται με την δική τους συνδρομή…

Ευχές περίτεχνες και γεμάτες σαγήνη, αλλά ποιος νοιάζεται; Το παιχνίδι ξέρουμε ότι είναι ελαφρώς …άνοστο.

Διαβάζω για την μεγάλη αγωνία στην γαλάζια παράταξη η οποία καλείται λέει να δώσει διμέτωπο αγώνα ενόψει εκλογών, ο οποίος αγών ομοιάζει περισσότερο με άσκηση ισορροπίας.

Προσπαθεί λέει το Μαξίμου και η Πειραιώς να κάνει ασκήσεις ισορροπίας για να διατηρήσει λέει, μια μπαλάντζα ισορροπιών στα δεξιά, όμως, από την άλλη δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την πάγια στρατηγική διείσδυσης προς το Κέντρο, που αν επιτύχει, συνήθως αποτελεί πρόκριμα επιτυχίας για τη Νέα Δημοκρατία.

Με άλλα λόγια και την πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.

Βέβαια το κακό είναι ότι ξεχνάμε εμείς που θα κληθούμε να επιλέξουμε ότι έχουμε γίνει μπαλάκι στα σχέδια υπουργών της κυβέρνησης οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους και φυσικά με τις ευλογίες της κορυφής, μας είχαν παραπεταμένους στην άκρη για να προωθήσουν τα συμφέροντα μεγαλοκαρχαριών της αγοράς και του συστήματος.

Σήμερα ενδεδυμένοι τον μανδύα του αθώου, μας καλούν να επιλέξουμε τον λιγότερο χειρότερο βλέποντας φυγή ψήφων προς τα δεξιά, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ενισχύει τις δυνάμεις της κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη και συνάμα «πονοκέφαλο» για το κυβερνητικό επιτελείο.

Ακόμη και εκείνον τον Καρατζαφέρη από τα αζήτητα ανέσυραν μπας και σώσει την εξίσωση η οποία ωστόσο ήταν δύσκολη και τελικά απεδείχθη άλυτη.

Για όλους τελικά έγινε στόχος αυτό που ονομάζουμε  «κεντρώοι ψηφοφόροι» τους οποίους επιθυμεί να προσελκύσει το Μαξίμου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και όπως λέει και το παλαιό ποίημα που μαθαίναμε στο σχολείο, …σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οκτώ σπουργίτες…

Να που φτάσαμε και στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βαρίδια μέσα στο ΠΑΣΟΚ και δεν τον αφήνουν να είναι θιασώτης μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη.

Από την άλλη ο Λαφαζάνης βλέποντας το φλέρτ που πήγε να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη (με ένα ν) πήγε και συνεργάστηκε μαζί του για να μην του αφήσει περιθώρια και να τον διευκολύνει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με αξιοπρεπές ποσοστό.

Δύσκολα παιχνίδια και στο βάθος το πορτοφόλι του Έλληνα ο οποίος μαστιγώνεται καθημερινά από όλους αυτούς τους …δεσμοφύλακές του.

Ξαφνικά διαβάζουμε ότι προεκλογικά θα βρεθούν (έτσι του λένε) θωρακισμένοι σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ σε κάθε περίπτωση θα δουν και μείωση της δόσης τους, σύμφωνα με τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τόσο οι συστημικές τράπεζες- Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank-όσο και οι μικρότερες σε μέγεθος εμπορικές τράπεζες καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Από την άλλη τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν γίνει ανάρπαστα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό είναι απολύτως λογικό, καθότι δανείζονται με πολύ μικρότερο επιτόκιο από αυτό που θα έβρισκαν-υπό τις παρούσες συνθήκες- σε ένα εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το επιτόκιο που προσφέρει το Ταμείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι άκρως δελεαστικό, καθώς εδράζεται στο 0,35%, ενώ πολύ ελκυστικό είναι αυτό που δίνει στις μεσαίες (1%).

Ακόμη, δηλαδή, και αν συνυπολογιστεί το επιτόκιο για δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες, το μέσο κόστος δανεισμού από το Ταμείο διαμορφώνεται πέριξ του 3%, δηλαδή περίπου στο μισό εάν η επένδυση χρηματοδοτούνταν μόνο και αποκλειστικά από τις τράπεζες.

Παραμύθι ή στιγμιαία ανακούφιση αλλά δεν μας λένε για ποιους;

Πάντως όχι για τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, οι οποίοι μόλις ολοκληρωθεί το γαϊτανάκι των εκλογών θα τους έρθει η κατραπακιά για άλλη μια φορά και …θα τους πέσει βαριά η μαγειρίτσα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑