Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 5th, 2023 | by fileto

0

ΠΡΟΣΟΧΗ: SMS με άρωμα απάτης

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται κύκλωμα, με δεκάδες μέλη ανά την Ελλάδα, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια φέρεται ότι έχει διαπράξει πολυάριθμες ηλεκτρονικές απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών στήνοντας ένα δαιδαλώδες «δίκτυο» μεταφοράς ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι Αρχές, μετά από πολύμηνη έρευνα που οδήγησε στη δέσμευση τραπεζικών και περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων, βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε συλλήψεις, καθώς η προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, βαίνει στο τέλος της.

Ανάμεσα στα θύματα που έχουν καταγγείλει μέλη του κυκλώματος είναι και ένας άνδρας που κατοικεί στην Αθήνα, ο οποίος είδε τον τραπεζικό λογαριασμό του σε μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αδειάζει «εν ριπή οφθαλμού».

Με βάση τα όσα αναφέρει στην καταγγελία του στην αστυνομία, ο ίδιος δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άνδρα που υποδυόταν τον υπάλληλο τράπεζας με την οποία είχε συναλλαγές. Ο επιτήδειος, που έδειχνε να γνωρίζει σχετικές πληροφορίες, με διάφορες προφάσεις κατάφερε να πείσει τον άνδρα να καταχωρίσει τους κωδικούς ασφαλείας του web banking σε έναν υπερσύνδεσμο που του απέστειλε μέσω μηνύματος SMS. Αυτή ήταν η αρχή του κακού.

Όπως ανέφερε το θύμα στην αστυνομία, η συνομιλία με τον υποτιθέμενο υπάλληλο αλλά και τα όσα αληθοφανή, κατά τον ίδιο, ζήτησε δεν τον έβαλαν σε υποψίες, με αποτέλεσμα περίπου 80.000 ευρώ να «κάνουν φτερά» από τον λογαριασμό του. Το ποσό αυτό, όπως φάνηκε από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκε σε έξι διαφορετικούς λογαριασμούς και από εκεί δεκάδες ποσά της τάξης των 3.000 και 4.000 ευρώ διοχετεύθηκαν σε άλλους λογαριασμούς συνολικά 24 ατόμων.

Όπως ήταν φυσικό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία των κατόχων, καθώς κρίθηκε από τις Αρχές ότι «αποτελούν μέρος του προϊόντος της εγκληματικής δραστηριότητας και η τοποθέτηση των χρημάτων πίσω από το τραπεζικό απόρρητο έγινε με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσής τους και την τελική νομιμοποίησή τους».

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές απάτες με βάση τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο είτε αυτές αφορούν σε περιστατικά «smishing», απάτης μέσω μηνυμάτων SMS, είτε σε υποθέσεις «vishing», δηλαδή απάτης μέσω κλήσης στο τηλέφωνο αφού οι κωδικοί e-banking αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»

τηλεφωνική αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. Πλέον, η πολιτεία διαμέσου των οργάνων της προχωράει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑