Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 13th, 2023 | by fileto

0

Εμφάνιση ροκ σταρ Τσίπρα στην Καβάλα

Μπορεί να μην είχε την λαοθάλασσα στην Καβάλα κατά την ομιλία του χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά στήθηκε πολύ δυνατά το όλο σκηνικό μια και η εμφάνισή του, αλλά και το consept της διοργάνωσης περισσότερο θύμιζε ροκ συναυλία, παρά πολιτική εκδήλωση…

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι διμέτωποι δεν έχουν θέση στη μάχη για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης: «Αυτά που χωρίζουν τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως προοδευτικές δεν μπορούν να παραγράφουν εκείνα που πρέπει να τις ενώσουν. Εμείς απλώνουμε το χέρι σε όλους και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν από τις κάλπες εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο, με την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται σήμερα πίσω από το δάχτυλό του. Θα τσακωνόμαστε για το κοπιράιτ της λέξης “αλλαγή”; Τα συνθήματα ανήκουν στο σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», ανάφερε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να δώσουν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει τι και πώς μπορεί να κάνει με το δικό του πρόγραμμα, χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς που άλλοι του κληροδότησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην Καβάλα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως το βασικό συναίσθημα για κάθε πολίτη είτε είναι Αριστερός είτε είτε Κεντρώος είτε Δεξιός αν δεν είναι προνομιούχος είναι να σταματήσει ο εφιάλτης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 στήριξη της μεσαίας τάξης κι επιτελικό κράτος και τέσσερα χρόνια μετά έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρέθεσε τα επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης, «μια χώρα που είχε βρει ξανά το βηματισμό της, εκτός μνημονίων, εντός αγορών, με 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία.

«Ήταν η ίδια χώρα που η παράταξη του κ. Μητσοτάκη είχε παραδώσει χρεοκοπημένη και ταπεινωμένη. Τι μας αφήνει σήμερα; Μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος ανέβηκε 50 δισ., το ιδιωτικό 40 δις, 4.250.000 Έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ και 700.000 κατοικίες είναι στα χέρια των funds. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς και στους ημέτερους. Μισθοί Βουλγαρίας με τιμές Μεγάλης Βρετανίας. Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως σχέδιό του είναι να κάνει μετά την αναδιανομή του εισοδήματος και τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δει ο τόπος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά με 700.000 πλειστηριασμούς.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια χώρα όπου η δημοκρατία δεινοπαθεί, με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, καθώς και τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Μίλησε, μάλιστα, για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να φτιάξει ένα καθεστώς, μια αυταρχική δημοκρατία.

«Είναι εννέα μήνες τώρα που ψεύδεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά να που ομολόγησε χωρίς ξύλο, με μια κανονική δημοσιογραφική ερώτηση στο ντιμπέιτ. Και πως υπάρχει σκάνδαλο μαρτύρησε και πως δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι να παρακολουθεί παράνομα και πως ήξερε και συγκάλυπτε. Ομολόγησε, δηλαδή, την ενοχή του. Αναγνώρισε ο ίδιος τα ψέματά του, αλλά μένει ακόμα στη θέση του, ανέγγιχτος. Όλοι παραμένουν ανέγγιχτοι. Στη θέση της η εισαγγελέας των υποκλοπών, που υπέγραφε δίχως να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα. Στο σπίτι του κι όχι στο σκαμνί της δικαιοσύνης ο επικεφαλής της ΕΥΠ. Στη θέση τους και οι εισαγγελείς που δήθεν ερευνούν εννιά μήνες και δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να είχε συμβεί κάτι τέτοιο και να μην είχαν σηκωθεί και οι πέτρες για να διώξουν τους βιαστές της δημοκρατίας από την εξουσία και πως υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες: Αν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, αν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις. Όταν σε πιάσουν με την γίδα στην πλάτη, αν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, αν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου αν ένας πρωθυπουργός είχε εξαναγκαστεί να ομολογήσει ότι παρακολουθούσε παράνομα το μισό πολιτικό σύστημα, θα είχε ήδη παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, όχι. Διεκδικεί στις κάλπες άλλη μια τετραετία παρακράτους, η ψήφος του ελληνικού λαού να ξεπλύνει το βιασμό του Συντάγματος και της δημοκρατίας που διέπραξε».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους συντηρητικούς πολίτες ρωτώντας τους αν θα «ξεπλύνουν» με την ψήφο τους τον κ. Μητσοτάκη, ενώ απευθύνθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη ρωτώντας τον αν πιστεύει ότι η αλήθεια μπορεί να αποκαλυφθεί με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη: «Προφανώς και δε θα γίνει ποτέ. Γι’ αυτό ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=CNNgreece&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1657101600844914688&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fpolitiki%2Fstory%2F362553%2Flive-i-omilia-tou-a-tsipra-apo-tin-kavala&sessionId=5e2c2d52799e5a0802bf989236d7c0453f4ca015&siteScreenName=CNNgreece&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

Στη συνέχεια, καταλόγισε στον πρωθυπουργό την ευθύνη για τον τραγικό χειρισμό στην πανδημία, όταν χάσαμε 37.000 ανθρώπινες ζωές, αλλά και για την αισχροκέρδεια: «Είμαστε από τις χειρότερες χώρες στους δείκτες της απώλειας ανθρώπινης ζωής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας όχι μονάχα στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτη η χώρα μας στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Υπερκέρδη στις εταιρείες ρεύματος και καυσίμων. Διάλυση της ζωής για εκατομμύρια οικογένειες. Έχει την ευθύνη γιατί μετέτρεψε τη ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση ληστείας για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Και κερδών, παχυλών μισθών, μπόνους για τους εκλεκτούς του συστήματος και τα γαλάζια καλόπαιδα. Και οι υπόλοιποι ζήστε με κουπόνια».

Παραλλήλως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απένειμε στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη για ένα κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες του γιατί τέσσερα χρόνια δήθεν ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά για 12 λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα απλό σύστημα για να σταματήσει δυο τρένα που έτρεχαν το ένα πάνω στο άλλο στα Τέμπη. Δεν τα ήξερε δήθεν όλα αυτά, όπως και με τις ΜΕΘ, τις υποκλοπές, τον Πάτση, την Νικολάου, τον ανιψιό του, τον Λιγνάδη. Αυτός δεν είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός. Είναι ανεύθυνος άρχων και υποκριτής».

Μιλώντας για το «Συμβόλαιο Αλλαγής», υπογράμμισε πως η δικαιοσύνη παντού διατρέχει όλα τα άρθρα του κι επιγραμματικά προβλέπει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών κι ένα δίκαιο κι αποτελεσματικό κράτος.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του κόμματός του, υποστήριξε πως φοβίζει τα funds και τα «κοράκια» που θα χάσουν τη δυνατότητα να αρπάξουν τις περιουσίες και τα σπίτια των ανθρώπων, τις ενεργειακές εταιρείες και τα καρτέλ της αισχροκέρδειας, τις τράπεζες που δεν θα μοιράσουν υπερκέρδη, τους αεριτζήδες του εύκολου χρήματος με τις ευλογίες Μητσοτάκη».

Δεν έχουμε σκοπό να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Η 13η σύνταξη θα δοθεί. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν. Ο μισθός 2.000 ευρώ για νεοδιοριζόμενο γιατρό στο ΕΣΥ θα δοθεί. Οι αυξήσεις στο βασικό μισθό και οι τριετίες θα δοθούν. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα δοθούν. Όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας θα γίνουν πράξη».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επανάλαβε τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπογράψει «πριν καν οι βουλευτές μπουν στη Βουλή.

Πρώτον, η αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Προστασίας της ιδιοκτησίας από τα χρέη.

Δεύτερον, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε όλα τα τρόφιμα, στον κατώτερο συντελεστή, στο 6%.

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τα πιο αναγκαία όπως ψωμί, βρεφικές τροφές και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τρίτον, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να σταματήσουν να υψώνονται τείχη στην πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑