Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 17th, 2023 | by fileto

0

Φυλακή για κατασκοπεία ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα

ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑΣΟ

Ποινή φυλάκισης 12 ετών και 6 μηνών επέβαλε Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Τουρκίας στον Έλληνα υπήκοο συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, που κατηγορείται για κατασκοπία. Παρότι ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, βρίσκεται για περισσότερους από 12 μήνες σε τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η πρώτη δίκη είχε ακυρωθεί με πρωτοβουλία των Τούρκων, όταν τέθηκε το ερώτημα εάν η ποινή που επιβλήθηκε στον Έλληνα υπήκοο συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, έχει σχέση με το γεγονός ότι είχε στο κινητό του τηλέφωνο κάποιες μεθοριακές εγκαταστάσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να τις έχει βρει στο ίντερνετ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας απάντησαν ότι πρόκειται για διασφαλισμένες πληροφορίες και έδωσαν το πράσινο φως στο δικαστήριο να καταδικάσει τον Αμάρ Αμπάρα, στην ίδια ποινή, 12 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση.

Ο Αμάρ Αμπάρα που είναι 68 ετών βρίσκεται ήδη έναν χρόνο στις φυλακές Σιντζάν έξω από την Άγκυρα, έχει χάσει το 25% του σωματικού του βάρους, έχοντας πέσει από τα 73 στα 53 κιλά.

Επίσης έχει παράπονα τόσο από τους Τούρκους που θεωρεί ότι τον βασάνιζαν στην αρχή για να του αποσπάσουν την ομολογία του, όσο και από την Ελληνική πλευρά που θεωρεί ότι δεν έχει κάνει αρκετά σχετικά με την την κατάστασή του .

Το χρονικό

Ο Μοχάμεντ Αμπάρα συνελήφθη στα τέλη Μαΐου, όταν είχε μεταβεί Γκαζιαντέπ, για να παρακολουθήσει μια έκθεση χαλιών, καθώς αν και αρχικά διέθετε εργοστάσιο μαρμάρων στην Καβάλα και λατομεία στη Θάσο, τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Για 38 ημέρες η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του, ώσπου έμαθαν ότι ο Αμπάρα κατηγορείται για κατασκοπεία.

Όταν έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, η οποία είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, η Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. Η μοναδική απάντηση, που δόθηκε ήταν πως ο Αμπάρα, «συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». Από την πλευρά, ο Αμπάρα έχει δηλώσει ότι είχε επαφή με δυο Έλληνες αστυνομικούς όταν πήγαινε να επισκεφθεί στη Ράκα της Βόρειας Συρίας τη σύζυγό του, την περίοδο 2014-2017.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑