Published on May 23rd, 2023 | by fileto
0Τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη….
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τις 10/07/2023, για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 75MW.
Το πρότζεκτ δρομολογείται από την CES 2 Ι Κ Ε. Στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας μετέχουν η Cube Energy Solution με 99% και με 1% η Enel Green.
Το έργο αφορά Φωτοβολταϊκό Σταθμό στην περιοχή «Λεκάνης», της ΤΚ Λεκάνης, της ΔΕ Ορεινού του Δήμου Νέστου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης με συνολική ισχύ 75 MW.
Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου σταθμού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός 10 πολυγώνων συνολικής έκτασης 1.460,784 στρεμμάτων σε περιοχή πλησίον του οικισμού Λεκάνης, της Τοπικής Κοινότητας Λεκάνης, της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού, του Δήμου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Το έργο θα αποτελείται από 114.492 φωτοβολταϊκά πλαίσια όπως περιγράφεται κατωτέρω με την ισχύ τους να συσσωρεύεται σε μετατροπείς-inverters τύπου όπως περιγράφεται παρακάτω, ισχύος 185 KWp ο καθένας. Συνολικά στο έργο εγκαθίστανται 404 inverters και 114.492 φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Ο μετασχηματισμός από ΧΤ σε ΜΤ πραγματοποιείται με Μ/Σ ΧΤ-ΜΤ όπως περιγράφεται παρακάτω ισχύος 1- 5MVA έκαστος. Συνολικά στο έργο εγκαθίστανται 20 Μ/Σ 400V/20KV. Τα αναφερόμενα παρουσιάζονται στο Διάγραμμα Κάλυψης που συμπεριλαμβάνονται στη ΜΠΕ.
Όσον αφορά στα έργα διασύνδεσης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 75MW θα απαιτηθεί επέκταση του δικτύου του ΑΔΜΗΕ που θα αποτελείται από ένα υποσταθμό ανύψωσης τάσης 20/150kV.
Εκτιμάται ότι για τις ανάγκες σύνδεσης του συνόλου της παραγόμενης ισχύος θα κατασκευαστεί ένας νέος αυτόνομος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης σε σημείο εντός των γραμμών Υψηλής Τάσης που διατρέχουν απ’ την περιοχή.
Η θέση του σημείου σύνδεσης που φαίνεται στην εικόνα είναι ενδεικτική καθώς η τελική θέση του σημείου θα προκύψει έπειτα από συνεννόηση με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ).
Η μεταφορά της ενέργειας από τον προτεινόμενο σταθμό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειας γραμμής ΜΤ 2,38km και εναέριων γραμμών Μέσης Τάσης 16,59 km, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. O νέος Y/Σ 150/33kV θα κατασκευαστεί εντός γηπέδου όπως παρουσιάζεται στο Σχέδιο Διασύνδεσης.
Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και η μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, μια ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.
Στην Ελλάδα, η προοπτική ανάπτυξης και εφαρμογής των Φ/Β συστημάτων είναι τεράστια, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας. Η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα αποδίδει την μέγιστη ισχύ της κατά τη διάρκεια της ημέρας που παρουσιάζεται η μέγιστη ζήτηση.
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα διοχετεύεται στο δίκτυο και θα πωλείται σύμφωνα με σύμβαση που θα γίνει μεταξύ του επενδυτή και του ΔΑΠΕΕΠ.
ΠΗΓΗ: ypodomes.com