Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 3rd, 2023 | by fileto

0

Βάζουν βαθιά το μαχαίρι της διακίνησης;

Οι «Αδιάφθοροι» συνέλαβαν συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση μεταναστών

Έγκριση για να εισχωρήσει μυστικός αστυνομικός στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, έδωσε προ μηνών -υπό άκρα μυστικότητα- η αρμόδια Εισαγγελία.

Αυτό αποκαλύπτουν στο iEidiseis αστυνομικές πηγές για την υπόθεση με πρωταγωνιστή γνωστό συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη. Ο 46χρονος, αστυνόμος Β’ στο βαθμό, που συνελήφθη για διακίνηση μεταναστών, έχει επί σειρά ετών παρουσία στις συνδικαλιστικές δράσεις, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για τα ίδια αδικήματα.

Το τέλος της δράσης του ήρθε μετά από οργανωμένη επιχείρηση που έστησαν οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023. Ο 46χρονος αστυνομικός ενημέρωσε τον «undercover» αστυνομικό για ζευγάρι αλλοδαπών που θα έφταναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για να πετάξουν με πλαστά διαβατήρια με την πτήση Θεσσαλονίκη-Βρυξέλλες και ώρα αναχώρησης 7.50.

Μάλιστα, του τόνισε ότι θα κατέχουν πλαστά διαβατήρια Εσθονίας. Πράγματι στις 7.20 εμφανίστηκαν ένας άντρας και μία γυναίκα στην πύλη 14, με καταφανώς πλαστά διαβατήρια. Πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο το ζευγάρι αλλοδαπών ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε στο σπίτι του ο 46χρονος συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. που επίσης συνελήφθη.

Στην απολογία του ο Σύρος που συνελήφθη δήλωσε ότι εισήλθε στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου πριν από 15 ημέρες και ότι τη διακίνησή του προς τις Βρυξέλλες, μέσω του αεροδρομίου Μακεδονία, την οργάνωσε ένας Σύρος.

Εκτός από τον μυστικό αστυνομικό που εισχώρησε στο κύκλωμα, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε συνάδελφος του 46χρονου συνδικαλιστή, ο οποίος αντιλήφθηκε τη δράση του και τον κατήγγειλε. Ο αστυνομικός αυτός ανέφερε ότι ο 46χρονος «διευκολύνει άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν παράνομα αεροπορικώς από τη χώρα μας προς χώρες του εξωτερικού, με χρήση πλαστών διαβατηρίων επιχειρώντας να στρατολογήσει και άλλους αστυνομικούς με τους οποίους συνεπηρετεί».

Ο ίδιος αστυνομικός αποκάλυψε ότι ο 46χρονος είχε μιλήσει για τις «δουλειές» που έκανε σε συνάδελφό του στο αεροδρόμιο για να τον εντάξει σε το κύκλωμα.

Για το λόγο αυτό λάμβανε από Έλληνα συνεργό του πληροφορίες για τα στοιχεία των προς διακίνηση μεταναστών (υπηκοότητα, φύλο κοκ) αλλά και στοιχεία για τα πλαστά διαβατήρια, με τα οποία ήταν εφοδιασμένοι και στη συνέχεια τις διοχέτευε τις πληροφορίες στον «undercover» αστυνομικό. Ο 46χρονος ήταν επόπτης του προσωπικού του αεροδρομίου που ήταν επιφορτισμένο με τον έλεγχο των προς επιβίβαση μέσω των πυλών ταξιδιωτών».

Στον ανακριτή οι 5 συλληφθέντες συνοριοφύλακες στο Διδυμότειχο

Στον ανακριτή οδηγούνται οι πέντε συνοριοφύλακες του Τμήματος Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα διακίησης παράτυπων μεταναστών.

Οι πέντε συνοριοφύλακες από το τμήμα που εδρεύει στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου θα απολογηθούν για τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία των 2.500 σελίδων.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους κανόνιζαν να έρχονται από την γειτονική χώρα παράνομοι μετανάστες χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος στην παρέβρια ζώνη.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι 5 αστυνομικοί διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το νεότερο είναι ότι υπάρχει και η κατηγορία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που κάνει όλη αυτή την διαδικασία πολύ δυσκολότερη για τους ίδιους.

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Πηγή: ΕΡΤ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑