Άποψη - Γνώμη

Published on June 3rd, 2023 | by fileto

0

Οι ατσαλάκωτοι …κεφτέδες!

Πάμε σε εκλογές και δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα και τις προθέσεις κανενός εκ των συστημικών κομμάτων που ουσιαστικά αν εκλεγούν θα καθορίζουν την ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Χωρίς πυξίδα και ταυτότητα, χωρίς ίχνος αξιοπιστίας ακούμε μια μονότονη βροχή μονολόγων και διαξιφισμούς που παραπέμπουν το ποιος την έχει μακρύτερη …την αξιοπιστία του.

Τελικά αναζητούμε πολιτικούς που να έχουν τα χαρακτηριστικά του μασίφ πολιτικού με την γνωστή του μπέσα η οποία αν δεν γίνει πράξη να έχει τουλάχιστον την φιλοτιμία ή να παραιτηθεί ή να σκύψει το κεφάλι με μια μεγάλη συγνώμη και μια ντόμπρα υποχώρηση.

Η Μαρίκα Λάμπρου, Senior Business Advisor σε ομιλία της στο Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τις Δεξιότητες Ηγεσίας στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα, κάπου εκεί αρχές Ιουλίου του 2020, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη.

Δυναμικός, αποφασιστικός, οραματιστής, ευφυής, ανυποχώρητος, σκληρός, τολμηρός, αλάνθαστος και πολλά άλλα στερεοτυπικά επίθετα συνοδεύουν τους χαρακτηρισμούς που είθισται να δίνουμε για έναν ή μία ηγέτη ή ακόμη για έναν αρχηγό, που χωρίς πολλή σκέψη και εντελώς αυθαίρετα κατατάσσουμε, αυτόματα, στη συνομοταξία των ηγετών.

Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν πράγματι ιδιότητες ενός αληθινού ηγέτη, όχι όμως όλα. Ή για να το κάνουμε πιο σαφές, δεν αποτελούν όλα τα συνηθισμένα, στερεοτυπικά χαρακτηριστικά απαραίτητες ιδιότητες ενός αληθινού ηγέτη.

Ακούμε καμιά φορά να λέγεται: οι ηγέτες ξέρουν πάντα και τα πάντα, οι ηγέτες δε λυγίζουν ποτέ, οι ηγέτες είναι απότομοι και φωνακλάδες γιατί έτσι πρέπει να είναι.

Μύθοι, μύθοι στερεοτυπικοί, ανυπόστατοι και αποπροσανατολιστικοί.

Είναι πολλές οι ανείπωτες αλήθειες περί ηγεσίας. Τα χαρακτηριστικά, οι αρετές του αληθινού ηγέτη είναι μόνο μία από αυτές.

Οι αληθινοί ηγέτες είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι, από αυτό που όλοι έχουμε διδαχτεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από αυτό που επικρατεί στις αντιλήψεις διοικούντων και διοικούμενων.

Οι αληθινοί ηγέτες διαθέτουν βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα οποία, ακριβώς, είναι αυτά που εξασφαλίζουν την επιτυχή έκβαση των ηγετικών τους καθηκόντων.

Τα χαρακτηριστικά αυτά «κάνουν τη διαφορά», και για αυτό είναι απολύτως απαραίτητα σε εποχές ανατρεπτικές, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα και που δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί σύντομα.

Ποιος άραγε είναι ο Δεκάλογος του Αληθινού Ηγέτη;

Δέκα, όχι και τόσο αναμενόμενα χαρακτηριστικά, αποτελούν τις αρετές του αληθινού ηγέτη, του ηγέτη που ακολουθείται χωρίς να χρειάζεται να επιβληθεί.

1. Ταπεινός. Ο ταπεινός ηγέτης έχει συναίσθηση της ασημαντότητάς του μέσα στη μεγαλοσύνη του κόσμου. Σέβεται τους συνεργάτες του και αντιλαμβάνεται την ύπαρξή τους γύρω του ως θείο δώρο. Δεν κομπάζει, δε λοιδορεί, δεν προσβάλλει.

2. Ευάλωτος. Ο ηγέτης έχει δικαίωμα να φοβάται, να συγκινείται, να ανησυχεί, να αγωνιά, να μη γνωρίζει όλες τις απαντήσεις. Δεν (μπορεί να) μένει στεγνός στην καταιγίδα, δε μένει ατσαλάκωτος στη θύελλα.

3. Όχι τέλειος. Ο ηγέτης δεν είναι αλάνθαστος.

4. Ανθεκτικός. Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Ο αληθινός ηγέτης έχει προ πολλού απορρίψει το κοντόφθαλμο δόγμα “failure is not an option”.

5. Ήσυχος. Ο αληθινός ηγέτης δεν είναι φωνακλάς, δεν επιβάλλεται με τη φωνή, έχει άλλους πιο αξιοπρεπείς τρόπους για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Είναι ήσυχος.

6. Δοτικός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτήν του «δίνειν», του «μοιράζεσθαι».

7. Ευγενικός. Ο αληθινός ηγέτης φέρεται ευγενικά, και καταφέρνει να δεσμεύει τους ανθρώπους του στο όραμά του.

8. Συγχωρεί. Ο αληθινός ηγέτης συγχωρεί λάθη και αποτυχίες. Όπως αναγνωρίζει τα δικά του λάθη, καταλαβαίνει ότι και οι άλλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν λάθος.

9. Έχει συναισθηματική νοημοσύνη. Ο αληθινός ηγέτης βάζει τον εαυτό του στη θέση των άλλων πριν αποφασίσει. Η ολιστική του προσέγγιση δεν αφήνει απέξω τους συνομιλητές του, τους συνεργάτες του, τους συναγωνιστές του. Καταλαβαίνει πώς νιώθουν και το λαμβάνει υπόψη του αυτό. Λειτουργεί ως ένας από αυτούς.  Θυμάται από πού ξεκίνησε. Δεν είναι αλεξιπτωτιστής.

10. Αυθεντικός. Ο αληθινός ηγέτης δεν υποκρίνεται, δε μιμείται, δεν παριστάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Είναι ο ίδιος άνθρωπος εντός και εκτός εργασίας. Ευρισκόμενος σε μια θέση υψηλής ευθύνης, τη διαμορφώνει σύμφωνα με τα δικά του ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Δεν αρνείται την αλήθεια του, αξιοποιεί τα ταλέντα του και χειρίζεται τις ανεπάρκειές του.

Τώρα από σας εξαρτάται να δείτε τι από όλα ισχύει για τους αρχηγούς των κομμάτων πριν πάτε στην κάλπη!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑