Άποψη - Γνώμη

Published on July 22nd, 2023 | by fileto

0

Δροσίζεστε; Μετά θα σας έρθει ο λογαριασμός!

Ναι η Κλιματική Αλλαγή έχει κάνει θριαμβευτικά πλέον την εμφάνισή της και είναι πλέον απαραίτητο το κλιματιστικό ή το φουρφουράκι (ο ανεμιστήρας ντε) για να νοιώσουμε λίγη δροσιά…

Ναι όλα καίνε στο σπίτι και στην δουλειά αλλά μόλις κοπάσει ο καύσωνας θα μας έρθει και ο λογαριασμός.

Ακόμη και 20 εκατ. ευρώ ημερησίως μας κοστίζει ο καύσωνας καθώς εκτινάσσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και κατά 35-40%.

Αυτό σημαίνει επιπλέον 100 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ημέρα κάτι που σημαίνει ότι με μια μέση τιμή της κιλοβατώρας στα 20 λεπτά (μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις), προκύπτει ο σχετικός λογαριασμός.

Όσο περισσότερο διαρκέσει ο καύσωνας -και από ότι φαίνεται θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας- τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η οικονομική επίπτωση.

O καταναλωτής βέβαια δεν ενδιαφέρεται για το συνολικό κόστος αλλά γι’ αυτό που θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του. Η επιβάρυνση του καύσωνα προκύπτει κυρίως από την χρήση των κλιματιστικών και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί.

Ένα σύγχρονο μηχάνημα τύπου inverter μπορεί να καταναλώνει περίπου 1 KW ανά ώρα για να ψύξει ένα δωμάτιο. (π.χ μια συσκευή των 9000 BTU). Όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενώ υπάρχει συσχέτιση και με την παλαιότητα της συσκευής.

Τα παλαιού τύπου κλιματιστικά, καταναλώνουν τουλάχιστον 30-40% περισσότερο ρεύμα για να κατεβάσουν την θερμοκρασία του χώρου, Άρα, μπορεί να καταναλώνουν ακόμη και 1,4-1,5 κιλοβάτ ανά ώρα.

Με δεδομένο ότι η τιμή της κιλοβατώρας (μαζί με τον ΦΠΑ και τις συμπληρωματικές χρεώσεις διαμορφώνεται στα 0,2 ευρώ, μια 10ωρη λειτουργία κλιματιστικού μπορεί να κοστίζει ακόμη και 3 ευρώ ανά συσκευή που θα λειτουργεί μέσα στο σπίτι. Πώς κατεβαίνει το κόστος;

1. Με τη σωστή επιλογή της θερμοκρασίας. Προτείνεται ο θερμοστάτης να μην κατεβαίνει κάτω από του 25-26 βαθμούς.

2. Με την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με καινούργια τύπου inverter. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η διάθεση επιταγών σε επιπλέον 65.000 δικαιούχους. Η αντικατάσταση αποσβένεται ακόμη και σε λιγότερα από 3 χρόνια λόγω της διαφοράς της κατανάλωσης.

3. Με την σωστή μόνωση του σπιτιού. Μονώσεις εξωτερικές, σωστά παράθυρα, τέντες κλπ, μειώνουν πολύ την κατανάλωση καθώς “κρατούν” το εσωτερικό του χώρου δροσερό.

4. Με την χρήση και των ανεμιστήρων. Ο ανεμιστήρας δεν θα δροσίσει με τόσο ακραίες θερμοκρασίες. Όμως με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος (καταναλώνουν περίπου 0,15 KW ανά ώρα) θα συμβάλουν στην κατανομή του αέρα και θα βοηθήσουν στο να μην ανέβει η θερμοκρασία σε επίπεδα που θα προκαλούν δυσφορία.

Μπορεί να μην αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας,  ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ήταν το συμπέρασμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη (ωχ!) και την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. 

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

 Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής:

Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, ‘Αγιος Νικόλαος).

Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά, κρίνεται επίσης ικανοποιητική.

Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

«Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Συμπληρωματικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες, να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Ετοιμαστείτε κάπου εκεί τον Σεπτέμβρη για το κρύο ντους!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑