Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 29th, 2023 | by fileto

0

Ο Π. Χαλβατζής δεν συμφωνεί με την ΚΟΜΑΘ…

Παναγιώτης Χαλβατζής: «Η συγκεκριμένη ανακοίνωση με βρίσκει σφόδρα αντίθετο, με προσβάλει και ως Θρακιώτη και ως πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής και ως ενεργό πολίτη»

Την κάθετη αντίθεσή του στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την επιβολή ολικής απαγόρευσης θήρας στο νομό Έβρου, εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Χαλβατζής εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, ζητώντας μάλιστα «συγνώμη» από τους πολίτες της Ροδόπης, του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, για αυτή τη «συμπεριφορά» στο μέτρο που όπως εξήγησε τον αφορά. Υπενθυμίζουμε πως στην ανακοίνωσή της η ΚΟΜΑΘ εξέφραζε την αντίθεσή της στην απόφαση εγκαλώντας το υπουργείο Περιβάλλοντος για «απουσία διαλόγου και για την αγνόηση των προσπαθειών των εθελοντών κυνηγών μέσω των οργανώσεων τους».  

Μάλιστα όπως ανέφερε σε σημείο αυτής «η επιλογή της Πολιτείας στην απαγόρευση της θήρας ως ΠΡΩΤΟΥ και ΜΟΝΟΥ ΜΕΤΡΟΥ μετά την αποτυχία της δασοπυρόσβεσης δείχνει σαφές αντικυνηγετικό ύφος» για να καταλήξει λέγοντας πως «η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Θράκης ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης ολικής απαγόρευσης και την τροποποίηση με βάση τις επιστημονικές αναλυτικές μας προτάσεις για τα ειδικά μέτρα διαχείρισης στις επιμέρους περιοχές του νομού Έβρου και αλλού».

«Συγνώμη» από τους Θρακιώτες εκ μέρους της ΚΟΜΑΘ

«Πολλές φορές η σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις» ανέφερε ο κ.Χαλβατζής ξεκινώντας την τοποθέτησή του, γεγονός που όπως τόνισε «η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δεν έπραξε».

«Με βρίσκει αντίθετο σφόδρα η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Με προσβάλει και ως Θρακιώτη και ως πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής και ως ενεργό πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της φωτιάς να μαίνονται, να επιχειρούν στην περιοχή μας πάνω από 300 πυροσβέστες και πάνω από 85 οχήματα, με περισσότερες των 16 ομάδων πεζοπόρων, πάνω από  15-20  εναέρια μέσα, και να έχουν έρθει ομάδες από την Κύπρο, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Αλβανία, τη Σερβία, για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης των  τελευταίων ετών και κάποιοι από τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με αυτόν τον τρόπο». 

«Είναι κάτι που μας αφορά άμεσα» πρόσθεσε σπεύδοντας να ζητήσει «συγνώμη» από τους πολίτες της Ροδόπης και του Έβρου και γενικότερα της Θράκης «για αυτή τη συμπεριφορά σε ό,τι με αφορά» και τονίζοντας πως « το τι προβλήματα έχει η απόφαση του υπουργού θα το κουβεντιάσουμε όταν τελειώσουμε με το μέτωπο, αλλά δεν  μπορεί να ακυρώνεται αυτή τη στιγμή η  προσπάθεια εκατοντάδων εθελοντών, του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, του Κυνηγετικού Συλλόγου Σαπών, του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Φερών, του Κυνηγετικού Συλλόγου Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, οι  οποίοι  ως εθελοντές είναι όλοι πάνω από τα μέτωπα και έχουν να κοιμηθούν  μέρες, διαθέτοντας τα οχήματά τους, διακινδυνεύουν καθημερινά, και όλο αυτό να αμαυρώνεται από  μια τέτοιου είδους ανακοίνωση». 

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του ο ίδιος επεσήμανε πως το θέμα θα τεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΜΑΘ και θα ζητηθούν  και οι ανάλογες ευθύνες ως προς το ποιος εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση και για ποιόν λόγο.

Βασικός καταστατικός σκοπός των Κυνηγετικών Συλλόγων η προστασία και η διατήρηση του θηραματικού πλούτου και του περιβάλλοντος ευρύτερα

«Από  την πλευρά  μου από την πρώτη στιγμή  των πυρκαγιών ζήτησα από την επιστημονική ομάδα, η οποία εποπτεύεται από τον κ. Δρίτσα, Καθηγητή Άγριας Ζωής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το πλήθος συνεργατών του, να γίνει  μια  εκτίμηση της κατάστασης, να δούμε εμείς από την  πλευρά μας, πέρα από την εθελοντική προσφορά κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, πώς μπορούμε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος,  οι οποίοι κάνανε ένα πρώτο σημείωμα το  οποίο  επισυνάπτεται στην ανακοίνωση της  ΚΟΜΑΘ και το οποίο δεν έχει καμία  σχέση με το πρώτο της μέρος» ανέφερε επισημαίνοντας πως βασικός καταστατικός σκοπός των κυνηγετικών συλλόγων είναι η συμβολή στην προσπάθεια της πολιτείας για την προστασία, την διατήρηση και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, η λελογισμένη διαχείριση  αυτού,  καθώς και η προστασίας του φυσικού  περιβάλλοντος.  

Ως προς την απόφαση του Υπουργού ο κ.Χαλβατζής εξέφρασε την άποψη ότι είναι «αυστηρή, καθώς υπάρχουν όντως περιοχές οι οποίες είναι  μακριά από το συμβάν και φυσικά δεν περιλαμβάνει περιοχές που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται, αλλά δεν διαφωνώ μαζί της».

«Μπορούμε να το συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε την πιο  ισόρροπη κατανομή των απαγορεύσεων, οι  οποίες ούτως ή άλλως έρχονται και από τον Δασικό  Κώδικα όπου προβλέπεται ότι όπου υπάρχει πυρκαγιά υπάρχουν  απαγορεύσεις, ανάλογα με το μέγεθος της πυρκαγιάς, ανάλογα με τον βιότοπο, ανάλογα με κάποια  στοιχεία που το κάθε Δασαρχείο συνεκτιμά» πρόσθεσε τονίζοντας πως το σοβαρότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

«Βρισκόμαστε σε ομαδική κατάθλιψη»

Ερωτηθείς σχετικά με τις εικόνες που μεταφέρουν και τα μέλη του Συλλόγου που συμβάλλουν εθελοντικά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης ο ίδιος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε ομαδική κατάθλιψη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει» για να υπογραμμίσει τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει τόσο στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη των παραδοσιακών χρήσεων γης.

«Βλέπουμε ότι έχουν  διαταραχθεί τα οικοσυστήματα και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση, όχι μόνο ως χώρα, αλλά γενικότερα ως νότια Ευρώπη να το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε τονίζοντας ότι απαιτείται αλλαγή.

«Η πολιτεία θα πρέπει να μπει σε έναν ανασχεδιασμό, αλλά κυρίως θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε αυτό που μας αναλογεί» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις, παρότι είμαστε αντιδημοφιλείς και παρότι κάποιοι άνθρωποι μας βλέπουν με το κομμάτι, είμαστε πάρα πολύ  ευαισθητοποιημένοι στο συγκεκριμένο θέμα».

Κλείνοντας ευχήθηκε το αμεσότερο δυνατό τέλος των μετώπων, ώστε όπως τόνισε «μετά να καθίσουμε όλοι μαζί,  Πολιτεία,  εθελοντές, πολίτες, τοπική  αυτοδιοίκηση,  όλοι  οι  εμπλεκόμενοι,  και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» για να επαναλάβει πως «δεν  μπορούν τέτοιες άστοχες ενέργειες να αμαυρώνουν την εικόνα ενός ολόκληρου κλάδου».

Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/antithetos-me-tin-anakoinosi-tis-komath-gia-tin-apagorefsi-thiras-ston-evro-o-kynigetikos-syllogos-komotinis/ ]


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑