Published on October 23rd, 2023 | by fileto
0Επανέρχεται το Νιάρχος για το Νοσοκομείο Κομοτηνής
Αυτές τις ημέρες στήνονται τα εργοτάξια για τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ έπεται και αυτό στη Σπάρτη, νέες νοσοκομειακές υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” μέσα από τη σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδοχος του έργου ΑΒΑΞ, στήνει αυτές τις ημέρες τα δύο εργοτάξια, κίνηση απαραίτητη για να ξεκινήσει η κατασκευή. Το ένα θα είναι στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στην Κομοτηνή για το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.
Η ολοκλήρωση της εργοταξιακής κατάληψης αναμένεται να συντελεστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα ξεκινά και η επάνδρωση των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό. Μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκσκαφές που θα σημάνουν και την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.
Οι εκσκαφές εκτιμάται πως θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες και μετά θα ξεκινήσει η θεμελίωση των κτιρίων και στη συνέχεια βέβαια η ανέγερση τους. Θα πρέπει να αναφερθεί πως από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΑΒΑΞ και μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες μελέτες βάσει των οποίων θα υλοποιηθούν τα τρία εμβληματικά νοσοκομεία.
Για το Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εργολαβία κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου από την εταιρεία Μπάλλιαν και η μετεγκατάσταση υπηρεσιών υγειάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εργοτάξιο για το νέο κτίριο εκτιμάται ότι θα στηθεί Μάρτιο ή Απρίλιο και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να ξεκινήσουν και εκεί οι εργασίες κατασκευής του νέου κτιρίου.
Συνολικά το project των 442 εκατ. ευρώ (περίπου 500 εκατ. δολάρια) που υπεγράφη στις 4 Αυγούστου, έχει διάρκεια 40 μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα δούμε να ολοκληρώνονται σταδιακά οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι περιβάλλοντες χώροι για τα τρία νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συνολική ολοκλήρωση θα έχει συμβεί -αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- στους πρώτους μήνες του 2027 με κάποια κτίρια να έχουν παραδοθεί και νωρίτερα.
Τα πρωτοποριακά για την Ελλάδα “ξύλινα” κτίρια
Η κατασκευή που ξεκινά για να νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι όμως και ένα σημείο αναφοράς για τον τρόπο που θα κατασκευαστούν.
Μέσα από την αρχιτεκτονική μελέτη του Renzo Piano που θα αφήσει την σφραγίδα της στο τελικό αποτέλεσμα έχει ως επίκεντρο την κατασκευή κτιρίων όπου ο φέροντας οργανισμός δεν θα είναι από μπετόν αλλά από ξύλο. Οι μελέτες έγιναν από την BETAPLAN ενώ project management του έργου κάνει η Hill International.
Το ξύλο θα είναι το κυρίαρχο δομικό στοιχείο, ακολουθώντας τεχνικές κατασκευής που είναι περισσότερο διαδεδομένες σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η λογική της κατασκευής με timber frame θα μοιάζει κάπως με εκείνη της μεταλλικής κατασκευής.
Κοινώς, θα έρχονται μεγάλα κομμάτια δοκών όπου θα συναρμολογούνται και θα τοποθετούνται επιτόπου. Τέτοιου είδους κατασκευή είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη για την ανέγερση ξενοδοχείων και μεγάλων κτιρίων αλλά στην Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΒΑΞ από την ημέρα που ανέλαβε το project είναι σε διαδικασία εύρεσης εξειδικευμένες εταιρείας. Το scanning γίνεται σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο για να επιλεγεί ο κατάλληλος συνεργάτης που θα πληρεί τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί βάσει των μελετών.
Τα τρία νοσοκομεία θα λάβουν πιστοποίηση κατά Leed Platinum, την ανώτερη διάκριση για την κατασκευή κτιρίων παγκοσμίως εντάσσεται στην προσπάθεια για την καθιέρωση νέων προτύπων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη υπηρετούν αυτή την λογική.
Παράλληλα έχει προβλεφθεί τα τρία κτίρια να έχουν φωτοβολταϊκές στέγες οι οποίες θα καλύπτουν σημαντικό μέρος της καθημερινής ενεργειας που απαιτεί η λειτουργία τους. Στην Κομοτηνή τα γεωθερμικά συστήματά που θα διαθέτει θα υποστηρίξουν το 100% των θερμαντικών αναγκών του.
Ποια είναι τα τρία νοσοκομεία
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επρόκειτο να κατασκευαστεί στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, με δωρεά 150 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρότυπο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο, τόσο στον σχεδιασμό του όσο και στη λειτουργία του. Θα διαθέτει 243 κλίνες, μεταξύ των οποίων 33 θέσεις με δυνατότητα ΜΕΘ και 46 θέσεις Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Ημερήσιας Νοσηλείας.
Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής θα αντικαταστήσει το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής “Σισμανόγλειο” που ιδρύθηκε το 1937. Το κόστος του κτιρίου κυμαίνεται πάνω από 100 εκατ. ευρώ και θα αποτελείται συνολικά από 180 κλίνες, 15 εκ των οποίων θα αφορούν σε σταθμούς αιμοκάθαρσης. Το κτίριο του νοσοκομείου θα περιβάλλεται από μία πυκνή δασώδη περιοχή με 1.200 δέντρα και θεραπευτικούς κήπους που θα είναι προσβάσιμη.