Άποψη - Γνώμη

Published on June 16th, 2024 | by fileto

0

Ανασχηματισμός …για εκλογές;

Ποια είναι τα πρώτα σχόλια μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού οπερέτα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη;

Να κάποιοι τίτλοι: «Ανασχηματισμός – ανακύκλωση: Ίδια πρόσωπα, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς αλλαγή σελίδας» ή «Παγωμάρα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ούτε δομικός, ούτε ριζικός ο ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η αλήθεια είναι ότι έπεσε «παγωμάρα», στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις πολυθρύλητες αλλαγές που κάποιοι διέρρεαν από του Μαξίμου μια και ο ανασχηματισμός που έγινε, ούτε δομικός μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί, ούτε ριζικός είναι, ούτε φυσικά περιλάμβανε κάποια αλλαγή στη δομή του υπουργικού σχήματος που παραπέμπει σε προσπάθεια για ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό υπουργικό συμβούλιο.

Αντιθέτως, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελάχιστες εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών, όπως πχ η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών (υπόθεση διαρροής μέιλ) στο υπουργείο Εργασίας και η καρατόμηση ενός μικρού αριθμού υπουργών, όπως οι Κώστας Σκρέκας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Λευτέρης Αυγενάκης κα, στη μεγάλη εικόνα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις παρά μόνο ανακύκλωση ίδιων προσώπων, χωρίς ηχηρό μήνυμα για αλλαγή σελίδας.

Το μόνο στοιχείο έκπληξης είναι ίσως για όσους ασχολούνται με τα εσωκομματικά, η αξιοποίηση σε ρόλο υφυπουργού, ενός σκληρά σαμαρικού, του Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, κι ενός καραμανλικού από τη Βόρεια Ελλάδα, του Κώστα Γκιουλέκα (τρέχα γύρευε), στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης – επιλογή με την οποία επιχειρείται να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση σε μία περιφέρεια που υπήρξε ισχυρή μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ. Κατά τα λοιπά, μία πλειάδα προβεβλημένων υπουργών, για την ακρίβεια… παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι για ορισμένους τουλάχιστον είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής κίνησης Μητσοτάκη!

Αν πάμε μερικές μέρες πίσω και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη, οπότε ο πρωθυπουργός , στη συνέντευξή του στον AlphaTv, επιβεβαίωσε ότι επίκεινται αλλαγές, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο κυκλοφορούσαν σενάρια που έφεραν τον Κ. Μητσοτάκη αποφασισμένος να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα αλλαγής σελίδας – αντίστοιχο με αυτό που έστειλαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ μέσω της ευρωκάλπης.

Τα σενάρια μιλούσαν και για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό να μελετά τη συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών ( ή μέρους των αρμοδιοτήτων του ) στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αιχμή τις τραγικές καθυστερήσεις στις προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ, τη συγχώνευση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας καθώς και τη συγχώνευση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν έγιναν πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση που ανασχηματίστηκε, αριθμούσε 20 υπουργεία και 64 μέλη, εκ των οποίων οι 23 ήταν υπουργοί, οι 4 είναι αναπληρωτές υπουργοί και οι 35 υφυπουργοί.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 20 υπουργεία, και 66 μέλη, εκ των οποίων οι 23 είναι υπουργοί, οι 3 αναπληρωτές υπουργοί και 37 υφυπουργοί.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, «αξιολόγησε αποτελεσματικότητα και εργατικότητα». Σημειώνεται πως αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας

Και πρόσθεσαν: «Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα».

«Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027», τόνισαν.

Φυσικά αυτοί που τα λένε ούτε που τα πιστεύουν όλα αυτά μια και αν αλλάξει τα αφεντικό στου Μαξίμου τα ίδια θα λένε και για εκείνον!

Εκλογές ζητεί η Ελληνική Λύση και τονίζει ότι «Ο Μητσοτάκης έχει χάσει λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση»…, επισημαίνοντας για τον ανασχηματισμό ότι «η ενέργεια αυτή συνιστά τον ορισμό της πολιτικής απάτης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, «δημιουργεί όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το “ποιος πραγματικά κυβερνά αυτόν τον τόπο”, καθώς είναι αδύνατον για έναν πρωθυπουργό, ακόμα και για τον κύριο Μητσοτάκη, να αυτοεξευτελίζεται με τέτοιον τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τόσο την λαϊκή όσο και την ηθική νομιμοποίηση. Εκλογές τώρα».

Και από ότι φαίνεται τώρα άρχισαν να κρουν …τα νταούλια!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑