Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 29th, 2024 | by fileto

0

Λιτάνευση εικόνας με κυκλοφοριακό κομφούζιο…

Η ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

Με εκδηλώσεις τιμής θρησκευτικές κυρίως η Καβάλας γιόρτασε τον πολιούχο της, Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024, παραμονή της Εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Παύλου, δια των οδών Ομονοίας και Ναυάρχου Κουντουριώτου, στον Ιερό τόπο-μνημείο Αφίξεως Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη (παραπλεύρως ιερού Ναού Αγίου Νικολάου).

Κατά την διάρκεια της λιτάνευσης, παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη όπου η απουσία Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας έφεραν πολλούς οδηγούς στο όριο νευρικής κρίσης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν ανήμερα της εορτής όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας τιμήθηκε με το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο παλαιότερος εν ζωή κληρικός της ιεράς μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ο 87χρονος Αιδεσιμολογιώτατος π. Θεόδωρος Σιδερίδης.

Αμέσως μετά, εψάλη επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγου Ηλία Κωστάκη και όλων των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.

Οι μνήμες γύρισαν 111 χρόνια πίσω, όταν στις 26 Ιουνίου 1913 το Πολεμικό Ναυτικό απελευθέρωσε πρώτη την Καβάλα στην ανατολική Μακεδονία, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριέζη και κάτω από τις διαταγές του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Την επομένη το βράδυ, υπό το φως αναμμένων πυρσών και κεριών, θα τελεστεί  αγρυπνία που γίνεται κάθε χρόνο στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, εκεί, όπου βάδισε, κήρυξε και φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑