Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 7th, 2024 | by fileto

0

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι μονάδων εκτροφής αιγοπροβάτων στην ΑΜΘ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ

  • Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της ζώνης επιτήρησης στην Π.Ε. Καβάλα για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Με την συνδρομή των κτηνιάτρων της Περιφέρειας και μόνο, θα ξεκινήσει η κλινική επισκόπηση των μονάδων εκτροφής των Αιγοπροβάτων, για τον εντοπισμό τυχόν συμπτωμάτων του ιού της πανώλης στην ΑΜ-Θ.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της ζώνης επιτήρησης στην Π.Ε. Καβάλα για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Διαρκείς ελέγχους πραγματοποιεί το Τμήμα  Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην ζώνη επιτήρησης που περιλαμβάνει τις μονάδες από τη Νικήσιανη μέχρι και τις Κρηνίδες. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό δείγμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος σε δηλώσεις του περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Από το Τμήμα  Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι σε όλες τις εκτροφές αιγοπροβάτων στην ζώνη επιτήρησης Καβάλας, που είναι σε ακτίνα 10km από το επιβεβαιωμένο κρούσμα της Π.Ε. Δράμας, καθώς κάθε μέρα πραγματοποιούνται κλινικές εξετάσεις σε όλα τα ζώα και δειγματοληψίες αίματος στις περιπτώσεις παρουσίας κλινικών συμπτωμάτων . Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο θετικό δείγμα. Εκείνο που περιμένουμε είναι τα αποτελέσματα από την ζώνη επιτήρησης. Ευχόμαστε να είναι όλα αρνητικά. Μετά από 21 ημέρες, και εφόσον είναι αρνητικά όλα τα αποτελέσματα τότε θα πάψει να ισχύει η ζώνη επιτήρησης. Το Τμήμα  Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας παρά τον μικρό αριθμό των κτηνιάτρων που διαθέτει, κάνει ότι μπορεί και με όλες τις δυνάμεις μας προσπαθούμε να διεξάγουμε τους ελέγχους ώστε να μην εγκατασταθεί ο ιός της πανώλης στην περιοχή μας. Να θυμίσουμε ότι είναι μια ασθένεια που δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο αφού δεν τον προσβάλει. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, καθώς οι συνθήκες που υπάρχουν σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, οδηγούν πολλές ασθένειες τόσο ζωϊκές όσο και ανθρώπινες σε έξαρση. Όπως αντιμετωπίσαμε τόσες ζωονόσους και ανθρωπονόσους με επιτυχία στο παρελθόν το ίδιο θα πετύχουμε και τώρα».

Σε ερώτηση σχετική με το έλλειμμα του προσωπικού σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος ότι «Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα κτηνιάτρων, όπως και γενικότερα προσωπικού της Π.Ε. Καβάλας και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκ των ενόντων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι 3 κτηνίατροι και ένας επιπλέον, με πρόγραμμα και με αυτό το προσωπικό προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οφείλω να τους ευχαριστήσω εμφατικά όλους και ιδιαίτερα την προϊσταμένη του τμήματος κ. Θ. Αϊναλίδου. Επίσης οφείλω να ζητήσω από τους κτηνοτρόφους να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας καθώς και όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των ζώων».

Τι λένε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, έδωσαν το παρών Κτηνίατροι από την Ξάνθη και από άλλες υπηρεσίες, και ξεκίνησε η κλινική επισκόπηση των μονάδων εκτροφής αιγοπροβάτων που είναι κοντά σε αυτή που παρουσίασε θετικό δείγμα , ή είναι ύποπτες για εκδήλωση πανώλης.

Από την κλινική εξέταση θα εξαιρεθούν οι εκτροφές του ορεινού όγκου, κυρίως στην Θράκη, καθώς οι Κτηνοτρόφοι εκεί κάνουν οι ίδιοι αναπλήρωση του κοπαδιού τους και δεν αγοράζουν ζώα από άλλες εκτροφές η χώρες.

«Περίπου για ένα μήνα οι Κτηνοτρόφοι όλοι θα πρέπει να έχουν τα ζώα τους έγκλειστα, να μην ανταλλάσσουν ζώα, ή να φέρνουν ζώα από άλλες περιοχές, με το βλέμμα να παραμένει στο πως θα θωρακισθεί η χώρα από εδώ και μετά, προκειμένου να μην συμβούν και πάλι τα ίδια», είπε ο κ. Φωτεινιάς.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑