Ειδήσεις

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Σε στενό κορσέ …οι δήμοι

Υπό εποπτεία βρίσκονται πλέον δημόσιος τομέας και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς εστάλησαν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με βάση τις οποίες θα παρακολουθούνται στενά. Εφόσον αποκλίνουν από τους στόχους τότε θα γίνονται αυτόματα περικοπές ώστε να επανέρχονται στον…σωστό δρόμο.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες είναι ένα από τα θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν ήδη σταλεί στους αρμόδιους φορείς οι οποίοι μπαίνουν πλέον υπό στενή παρακολούθηση από την τρόικα.

Με τον Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα παρεκτραπεί.

Σύμφωνα με το νόμο για τα μέτρα που ψηφίστηκε πριν δέκα ημέρες, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από το στόχο του μνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που αφορά λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑