Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 5th, 2023 | by fileto

0

Το πικρόμελο Σαμοθράκης κατέκτησε τα Εμιράτα!

Βραβείο γεύσης δύο αστέρων κατέκτησε το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης, που συμμετείχε στα φετινά Great Taste Awards με δείγμα παραγωγής της οικογένειας Βασιλούδια.

Το μέλι που έχει διακριθεί για την υψηλή βιολειτουργική του αξία, η οποία έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά, πλέον φέρει και τα δύο αστέρια του διεθνούς διαγωνισμού γευσιγνωσίας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 14. 195 προϊόντα συνολικά, και 365 συμμετοχές που αφορούσαν ειδικότερα το μέλι.

Σημειώνεται ότι τη διάκριση των δύο αστέρων για τη γεύση τους, απέσπασε μόνον το 11% επί του συνόλου των προϊόντων που συμμετείχαν. Στην περίπτωση του πικρόμελου Σαμοθράκης, ωστόσο, η αξία της διάκρισης για τη γεύση του προστίθεται στην ήδη αξιολογημένη βιολειτουγική του υπεροχή, λόγω της σπάνιας και εξαιρετικά ωφέλιμης για την άμυνα του οργανισμού σύστασής του.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επίκουρος καθηγητής εφαρμοσμένης μελισσοκομίας στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, ο οποίος με την ομάδα του έχει μελετήσει σε βάθος τις ιδιότητες του πικρόμελου Σαμοθράκης, «ήδη η μεγαλύτερη ποσότητα της φετινής παραγωγής έχει «κλείσει» να εξαχθεί στην πολύ ακριβή αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τιμές πάρα πολύ υψηλές, και το υπόλοιπο θα μείνει για την εγχώρια ζήτηση»

. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της διάκρισης του μελιού στα Great Taste Awards, τονίζοντας ότι «είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παγκοσμίως στο καταναλωτικό κοινό διαγωνισμός», και τα βραβευμένα σε αυτόν προϊόντα έχουν, στη συνέχεια, μεγάλη απήχηση στην αγορά.

Πηγή: Ert Orestiadas-Χρυσούλα Σαμουρίδου


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑