Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 1st, 2023 | by fileto

0

Η πρώτη καλή είδηση της χρονιάς στην Κομοτηνή

ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ ΣΤΗΝ ΒΙΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την εξαγορά του από το δίδυμο Alpha Wood-Τακά. 

«Μία από τις πρώτες επισκέψεις μου ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήταν στο εργοστάσιο της Shelman, στην Κομοτηνή, όπου από τότε είχα δεσμευθεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου», τονίζει ο υπουργός.

«Καίτοι οι αντιξοότητες ήταν πολλές και χρειάστηκε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εχθές, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή στέφθηκε με επιτυχία και το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023, θα παρουσιάσει το business plan.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το newmoney, μετά από τους δύο άγονους πλειστηριασμούς «νέας κοπής» το προηγούμενο διάστημα, στο τρίτο σφυρί που χτύπησε χθες η μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή άλλαξε χέρια με 1.000 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός, είχε τιμή πρώτης προσφοράς 5.769.000 ευρώ και το εργοστάσιο κατακυρώθηκε στα 5.770.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός περιλάμβανε ορισμένους ειδικούς όρους. Έτσι, ο υπερθεματιστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το εκποιούμενο βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο δεύτερος όρος είναι η πρόσκληση για την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτό κατά το χρόνο παύσης της λειτουργίας του, με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στη συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας. Ακόμη, στον πλειστηριασμό δεν μπορούσαν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Η πτώση της τιμής εκκίνησης

Το πρώτο σφυρί για το εργοστάσιο της εταιρείας στην Κομοτηνή χτύπησε στις 29 Ιουλίου με την τιμή εκκίνησης στα 12,82 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον. Ακολούθησε το δεύτερο στις 21 Σεπτεμβρίου με σκόντο στην τιμή πρώτης προσφοράς που ορίστηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο σημερινός πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης έγινε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 55% σε σχέση με την αρχική, στα 5.769.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μονάδα της Κομοτηνής εκπονήθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης, με αποκλίνοντα αποτελέσματα. Κατά τη μία, η αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού ανέρχεται σε 18,55 εκατ. ευρώ, κατά τη δεύτερη σε 10,6 εκατ. ευρώ και κατά την τρίτη σε 7,49 εκατ. ευρώ.

Τι βγήκε το σφυρί

Πρόκειται για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 297.288τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Το συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 μέχρι το 2003, περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.220,48τ.μ.

Η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας, σε συνδυασμό με το ότι δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έκταση είναι περιφραγμένη, το μεγαλύτερο μέρος του μη δομημένου μέρους του γηπέδου αδιαμόρφωτο, ενώ ο ακάλυπτος χώρος πέριξ των κτιριακών εγκαταστάσεων ασφαλτοστρωμένος.

Η πρώην βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.

Πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κτλ, εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, ανυψωτικά, βυτία κτλ). Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρέθηκε σε καλή κατάσταση βάσει μακροσκοπικής παρατήρησης, αλλά είναι σε ακινησία από το 2013 που σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας.

Εκτός από τους τωρινούς πλειστηριασμούς υπήρξαν και παλαιότεροι για τη συγκεκριμένη μονάδα καθώς το Δεκέμβριο του 2016 βγήκε με ελάχιστο τίμημα στα 11,6 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 9,92 εκατ. ευρώ, αλλά  και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν, το 2014, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ. Πιο πρόσφατα υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood, χωρίς ωστόσο να ευδοκιμήσει. Υπενθυμίζεται ότι στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της. Το συγκρότημα στο Βασιλικό πέρασε τελικά τον Μάϊο του 2022 στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το ένδοξο παρελθόν και η πτώση

Η Shelman, που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, υπήρξε ο leader της εγχώριας αγοράς στον τομέα της ξυλείας, μεσουρανώντας επί πέντε δεκαετίες. Στη συνέχεια όμως πλήρωσε και αυτή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, το 2009, η Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου εξαγόρασε το 73% έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ηγέτιδα στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Με την εξαγορά της Shelman αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στη Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Μαζί με αυτά, όμως, φορτώθηκε τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.

Κάπως έτσι η Shelman το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης και έκτοτε άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί τα «ιμάτιά» της.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑