Lifestyle

Published on December 24th, 2021 | by fileto

0

Χειμερινές αποδράσεις από Καβάλα

Στους Φιλίππους και την Αγία Λυδία

Ο Κάμπος ήταν ακόμα καταπράσινος. Δεν είχε προφτάσει η κάψα του καλοκαιριού να ξεράνει το χορτάρι, αλλά και ούτε να δυσκολέψει τη βόλτα μας στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Φιλίππων. Πρόκειται για μία πόλη όπου κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Οι Φίλιπποι ιδρύθηκαν το 356 π.Χ. από το Φίλιππο, βασιλιά της Μακεδονίας, τη χρονιά δηλαδή που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Το 42 π.Χ. μια σημαντική μάχη μεταξύ ρωμαϊκών δυνάμεων μετέτρεψε την πόλη σε ρωμαϊκή αποικία. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη στην Ευρώπη χριστιανική κοινότητα.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι αρκετά μεγάλος και καταλήγει σε ένα μικρό, αλλά πολύ περιεκτικό μουσείο. Για να τον περπατήσετε με παιδιά θα κάνετε τουλάχιστον μία ώρα και σκίαση δεν υπάρχει παρά μόνο μερικά δεντράκια κατά τη διαδρομή. Προτιμήστε αργά το απόγευμα, βάλτε αντηλιακό, πάρτε μαζί νερό, καπέλο και γυαλιά ηλίου και φανταστείτε ιστορίες από τη βαριά παρακαταθήκη του τόπου για να κρατήσετε το ενδιαφέρον αμείωτο. Στην είσοδο-έξοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει μεγάλος χώρος με τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα στο γκαζόν, καντίνες και παιχνίδια, και κάτι θα μπορέσετε να τους τάξετε για να βγάλετε μέχρι τέλους τη διαδρομή!

Λίγα μέτρα μακριά (αλλά με το αυτοκίνητο), το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας σηματοδοτεί το τέλος του αρχαίου κόσμου, καθώς εδώ βαφτίστηκε η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης. Στη Λυδία, υπάρχει επίσης το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής «Λυδία» για πατίνια και ποδήλατα.

Στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τη Λυδία προς το Παγγαίο, δεν έχει νόημα να πάτε με παιδιά. Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε πάντως ότι λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

greece kids nature kavala
Αγία Λυδία
greece kids lydia kavala

Στο όρος Παγγαίο

Το Παγγαίο είναι η εξόρμηση στη φύση των κατοίκων της πόλης της Καβάλας και όχι μόνο. Τα ποντιακά χωριά και τα παλιά χωριά με τα οθωμανικά αρχοντικά, εργαστήρια και σχολεία, όπως η Μουσθένη και η Μεσορόπη αποτελούν μάρτυρες της Ανταλλαγής των Πληθυσμών του 1923.

Το βουνό είναι γεμάτο μονοπάτια και μοναστήρια. Η Μονή Εικοσιφοινίσσης είναι το πιο σημαντικό από αυτά, φιλοξενεί την «Αχειροποίητο Εικόνα της Θεοτόκου» και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους του. Από τη Μονή ξεκινάει το πιο δημοφιλές μονοπάτι του Παγγαίου, το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας που είναι όμως ανηφορικό (αν το ανέβεις), αλλά… κατηφορικό αν το κατέβεις κι έχεις λύσει το πρόβλημα της μετακίνησης του μεταφορικού μέσου!

Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το δασικό χωριό Παγγαίου, που προσφέρεται για φαγητό, καφέ και ελεύθερο παιχνίδι μέσα στη φύση. Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου με στροφές. Προς το παρόν, δεν παρέχεται διαμονή.

Στο δρόμο από την Ελευθερούπολη για τη Μουσθένη βρίσκεται η ψησταριά «2 βρύσες» κάτω από πλατάνια, που έχει και παιδική χαρά. Η Μουσθένη, εκτός από τη δροσερή για το καλοκαίρι ρεματιά με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια και τις σπηλιές που αποκαλούνται «Τρύπες της Παναγίας», κρύβει ένα μικρό παράδεισο για οικογένειες στην άκρη του χωριού, το «Μποστάνι». Θα βρείτε φαγητό με παιδική χαρά σε περιβάλλον με τρεχούμενα νερά.

Πανέμορφο και βολικό μέρος για οικογένειες οι «Καστανιές» στη Μεσορόπη. Από τη λίμνη «Ομβριός» πάνω από τη Μεσορόπη στα 400 μέτρα υψόμετρο, ξεκινάει το πιο βατό και ενδιαφέρον για παιδιά μονοπάτι του Παγγαίου. Περνά από γεφυράκια και ρέματα κι αν συνεχίσετε και δεν φοβίσει εσάς ή τα παιδιά η πυκνή βλάστηση, σε κάτι περισσότερο από μία ώρα θα βρεθείτε σε έναν καταρράκτη στα 650 μέτρα, από όπου το μονοπάτι γίνεται πιο ανηφορικό.

Στην γραφική Νικήσιανη υπάρχει ο Νερόμυλος ένα μικρό και μοναδικής ομορφιάς μικρό ξενοδοχείο και οι θρυλικές Καστανιές για φαγητό.

Στο Παλαιοχώρι θα βρείτε το Κουτούκι της παρέας με πολύ καλό φαγητό και το θρυλικό Χρυσό Πέταλο! Για καφέ στου Μπίλυ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑