Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 14th, 2022 | by fileto

0

Η Μαρία Ευθυμίου για την Μικρασιατική Καταστροφή

2 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Διοικητηρίου Δράμας

Μια σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, με ομιλία από την εξαίρετη ιστορικό Μάρω Ευθυμίου διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας “Ο Άγιος Χρυσόστομος”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Διοικητηρίου Δράμας.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει κάποια διάλεξη της ιστορικού, γνωρίζουν τη ζωντάνια της, και τον πολύ προσωπικό της τρόπο να μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε κτήμα όλων. Η ιστορικός Μάρω Ευθυμίου, έχει το χάρισμα να ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης με αμεσότητα και χιούμορ, ενώ με τη μεταδοτικότητά της συμπαρασύρει τους ακροατές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι.

ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ – Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της

Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 41 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου).

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα

ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑