Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 12th, 2024 | by fileto

0

Αλωνίζουν τα λεωφορεία με ξένες πινακίδες στην ΑΜ-Θ

ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΤΑΚΗΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Αίτημα στην Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας αναμένεται να καταθέσει ο εκπρόσωπος των Τουριστικών πρακτόρων ΑΜ-Θ  Τάκης Δολιανίτης, με την οποία θα ζητά να εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία περί τουρισμού στα οργανωμένα τουριστικά λεωφορεία που επισκέπτονται την ΑΜ-Θ από διάφορα μέρη του εξωτερικού, ώστε ο κλάδος τους αλλά και η Περιφέρεια να λαμβάνουν τα ανάλογα οφέλη.

Εξηγώντας σχετικά, έφερε σαν παράδειγμα ότι όταν ένα ελληνικό τουριστικό λεωφορείο θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί από Τουρκικό Τουριστικό γραφείο για το θέμα των ξεναγήσεων, της διαμονής και της ασφάλειας των τουριστών.

Όπως είπε, «Για να νομιμοποιηθεί ένας δικός μας τουρίστας με γκρουπ στην Τουρκία, πρέπει να υπάρχει αυτή η σύμβαση  μεταξύ των δυο γραφείων. Από κει και πέρα το Τουρκικό γραφείο έχει την ευθύνη των Ελλήνων τουριστών. Στην περίπτωση  δε που εντοπισθεί ελληνικό τουριστικό λεωφορείο να προσεγγίζει πχ το παρκινγκ της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από Τουρκικό γραφείο το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ.»

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Δολιανίτης τόνισε ότι εδώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ανάλογο και ότι «όποιο γραφείο ξένης χώρας θέλει (Τουρκίας- Βουλγαρίας – Μολδαβίας Ρουμανίας κ.α.) έρχεται χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, (πιστοποίηση ταξιδιώτη, ξεναγού, διαμονής κλπ.), με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία στον τουριστικό κλάδο της περιοχής».

Μάλιστα όπως ο ίδιος διαπίστωσε, την εορταστική περίοδο επισκέφθηκαν την Ονειρουπολη Δράμας και την Καβάλα πάνω από 500 λεωφορεία χωρίς να είναι πιστοποιημένα σε ελληνικό Τουριστικό γραφείο, χωρίς πιστοποιημένο αρχηγό, ή  πιστοποιημένο ξενοδοχείο.

«Αυτό δεν είναι προς όφελος της χώρας και των γραφείων μας»  τόνισε ο κ Δολιανίτης, πρόταση του οποίου είναι, «οι   απόφοιτοι σχολών  του ΔΠΘ ( Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), να γίνουν πιστοποιημένοι ξεναγοί, συνοδοί, αρχηγοί των γκρουπ που έρχονται από τις άλλες χώρες».

Την 2η μέρα του Ιανουαρίου ο ίδιος εντόπισε 30 λεωφορεία από την Τουρκία τα οποία είχαν έρθει χωρίς πιστοποίηση στην περιοχή ΑΜ-Θ .

«Θέλω να με ακούσει η Περιφέρεια, θέλω να βοηθήσω τον κλάδο μας και θα το πράξω» κατέληξε κ Δολιανίτης.

πηγη: ΕΡΤ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑