Άποψη - Γνώμη

Published on December 30th, 2023 | by fileto

0

Η Υπερβολή στην υπηρεσία της αθλιότητας…

Είμαστε μια χώρα με κατοίκους που αρέσκονται στην υπερβολή, αλλά έχουμε και δημοσιογράφους επικοινωνιολόγους και διαφημιστές των πολιτικών μας που ξεπερνούν την πιο νοσηρή φαντασία, προκειμένου να μας εντυπωσιάσουν…

Διαβάζω τον εξής τίτλο: «Επιστρέφουν στη χώρα 5.000 Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης»…

Και θα περίμενε κανείς να πανηγυρίσει με την είδηση αυτή και να αναφωνήσει «Μπράβο στην κυβέρνηση που πέτυχε μια τέτοια εξέλιξη…»…

Αμ δε;

Γιατί ο ψύχραιμος αναγνώστης θα κάνει μια απλή μέθοδο των τριών και θα βγάλει ότι από τους 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια των μνημονίων επέστρεψαν πόσοι;

Επέστρεψαν ή μάλλον έκαναν αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία μειώνεται η φορολογία στο μισό εφόσον μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα και εργαστούν αλλά σε νέα θέση εργασίας σε κάποια επιχείρηση, μόλις 5.000 άτομα.

Δηλαδή 10% και μετά βίας μια και αυτοί ακόμη είναι στην αναμονή μια και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήσεις, αλλά, από αυτές έχουν εγκριθεί 3.500, ενώ εκκρεμούν οι υπόλοιπες.

Με άλλα λόγια ούτε το 10% είναι έτοιμο να γυρίσει στην Ελλάδα της κανονικότητας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μια και δεν εξασφαλίζει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά για μια τέτοια απόφαση.

Κι αυτό γιατί καμιά κανονικότητα δεν έχει μέσα της το στοιχείο της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Βέβαια στο άρθρο του ο συντάκτης προκειμένου να αβαντάρει την κυβέρνηση αναφέρει ότι το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι “μετακομίσουν” φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ.

Αναφέρει δε ότι για να αποφασίσει να έρθει κάποιος στην Ελλάδα που έχει μια τακτοποιημένη δουλειά στο εξωτερικό, θα έχει τα ίδια προνόμια που ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Παράλληλα έχουν υποβληθεί 124 αιτήσεις από πλούσιους φορολογούμενους και από αυτές έχουν εγκριθεί 94 αιτήσεις και 21 είναι σε εκκρεμότητα. Πολλοί εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι έχουν εγκαταλείψει το Λονδίνο τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν αιτήσεις από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμα και από το Μονακό. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα, θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Ο συντάκτης σε ένα οίστρο αβάντας αναφέρει ότι επανήλθε και το ενδιαφέρον των συνταξιούχων για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις είχαν “κοπεί” απότομα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και ήδη έχουν υποβληθεί 831 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 520, ενώ σε εκκρεμότητα είναι 227. Πολλοί Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα, μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.

Από την άλλη πλευρά ο ελεγκτικός μηχανισμός αναζητά τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι αν και έχουν δηλώσει τη μόνιμη κατοικία τους εκτός Ελλάδας ζουν και εργάζονται στη χώρα. Εκτός του γεγονότος ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν διαλέξει χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ταυτόχρονα γλιτώνουν τα τεκμήρια που ισχύουν στην Ελλάδα και τους ελέγχους των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Επί της ουσίας οι ελεγκτές ψάχνουν όσους μένουν κανονικά στην Ελλάδα, αλλά δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, για να αποφεύγουν φόρους και ελέγχους. Κυρίως αναζητούνται όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών οι οποίοι μπορούν να εργάζονται απλά με ένα λάπτοπ από οποιοδήποτε μέρος.

Αυτά μας λέει το συγκεκριμένο άρθρο που κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια, αλλά ουσιαστικά με την τεκμηρίωσή του προτρέπει φωναχτά και σε όσους δεν έχουν φύγει …να εγκαταλείψουν την χώρα το ταχύτερο μια και η αξιοκρατία αργεί ακόμη σε αυτόν τον τόπο!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑