Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 10th, 2023 | by fileto

0

Από την Καβάλα ξεκίνησε το ξήλωμα της απάτης…

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε ηλεκτρονικά πολίτες

Στην εξιχνίαση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε πολίτες μέσω διαδικτύου προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Η εγκληματική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει 60.000 ευρώ από τα θύματά της.

Πώς έπεσε στην παγίδα η εγκληματική ομάδα

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της παράνομης δράσης τους έλαβε χώρα μετά από περίπτωση απάτης που διαπράχθηκε μέσω υπολογιστή την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2023, σε βάρος κατοίκου της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, του οποίου η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιήθηκε για αγορές σε κατάστημα της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες του Σαββάτου, 7Απριλίου 2023, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (Δ.Α.Ε.Α.) και της Ο.Π.Κ.Ε., εντοπίστηκαν εντός ορίων αυτοφώρου και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος τριών ακόμη ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία,  για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης, απάτης με υπολογιστή, παράνομης απόκτησης άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης παρανόμως αποκτηθέντων άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Πώς δρούσαν και εξαπατούσαν τους πολίτες

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας είτε από κοινού, είτε μεμονωμένα, προέβησαν κατά το διάστημα από 28 Ιανουαρίου 2023 έως και 6 Απριλίου 2023, σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, με το παράνομο οικονομικό όφελος από αυτές να ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi):

Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις, καταστήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, όπου παρουσιάζονταν είτε ως υπάλληλοι λογιστηρίων, δημοσίων υπηρεσιών είτε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές για αγγελίες, με σκοπό δήθεν την εξόφληση χρέους, καταβολή επιδόματος ή αποστολή προκαταβολής αγοράς.

Αποκτούσαν πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αφού προηγουμένως τους έπειθαν να καταχωρήσουν τα διαπιστευτήρια εισόδου τους, με μεθόδους χειραγώγησης ή μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links), που τους απέστελλαν μέσω email ή sms και οδηγούσαν σε απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών.

Ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές τους κάρτες, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) των κινητών τους τηλεφώνων, με τα οποία στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, και συγκεκριμένα σε συσκευές κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας και αυξημένης ζήτησης.

Μεταπωλούσαν τις ανωτέρω συσκευές σε καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην περιοχή των Αχαρνών, ιδιοκτησίας δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούσαν σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές.

Τι βρέθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο (2) οικίες και δύο (2) καταστήματα πώλησης προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-9- σφραγισμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας μεγάλης αξίας,

-2- τηλεοράσεις (SmartTV) προερχόμενες από την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα,

-14- κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και -2- τάμπλετ,

κυνηγετικό όπλο, -25- φυσίγγια, και μαχαίρι με μήκος λάμας 21 εκατοστών,

σύστημα καταγραφής εικόνας,

-1.850- ευρώ,

-147- σφραγισμένα πακέτα σύνδεσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghostnumbers) και

πλήθος εγγράφων σχετιζόμενα με την εγκληματική δραστηριότητα.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, όπλα και χρηματικό ποσό θα αποσταλούν αρμοδίως.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της πλήρους δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑