Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 11th, 2023 | by fileto

0

Να τι κάνει η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως…

«Σταυρίδειο» Ίδρυμα: μια όαση ανθρωπιάς και ελπίδας για την Τρίτη Ηλικία

Ο διευθυντής του «Σταυρίδειου» Ιδρύματος της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, π. Χριστόδουλος Καραθανάσης στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

«Μέσα στα τριάντα χρόνια προσφοράς του, έχουμε περιθάλψει παραπληγίες, ημιπληγίες γενικά, πλήρως ή μερικώς κατακεκλιμένους αλλά και περιπατητικούς», αναφέρει μεταξύ άλλων, στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο διευθυντής του «Σταυρίδειου» Ιδρύματος της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, π. Χριστόδουλος Καραθανάσης.

Κ.τ.Ο.: Πόσοι συνάνθρωποί μας σήμερα περιθάλπτονται στο Ίδρυμα;

π. Χριστόδουλος: Στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως λειτουργούν δύο Ιδρύματα, το Σταυρίδειο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «ο Άγιος Κυπριανός» στο οποίο αναφερόμαστε και το Ιωακείμειο Γηροκομείο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις του, ακριβώς δίπλα στον Άγιο Κυπριανό. Αυτό έγινε ως αποτέλεσμα της αγωνίας του Μητροπολίτου μας κ.Ανθίμου, ώστε να υπάρχει συγκεντρωμένη η υγειονομική φροντίδα της Μητροπόλεως.

Στον Άγιο Κυπριανό, σήμερα, περιθάλπονται 130 άνθρωποι και στο Ιωακείμειο Γηροκομείο 90. Στο σύνολο δηλαδή, 220 άτομα βρίσκονται στις Δομές μας. Το αναφέρω αυτό για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ευθύνης της τοπικής μας εκκλησίας.

Κ.τ.Ο.: Ποιες υπηρεσίες και φροντίδες παρέχονται προς τους ασθενείς;

π. Χριστόδουλος: Το Ίδρυμά μας απευθύνεται σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέσα στα τριάντα χρόνια προσφοράς του, έχουμε περιθάλψει παραπληγίες, ημιπληγίες γενικά, πλήρως ή μερικώς κατακεκλιμένους αλλά και περιπατητικούς. Ανθρώπους που τρέφονται με ρινογαστρικό σωλήνα ή γαστροστομία. Αγγειακά εγκεφαλικά με ό,τι συνεπάγεται αυτό και καρκινοπαθείς.

Πέραν της ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ημερησίως προσφέρονται πέντε γεύματα (τρία κύρια και δύο συνοδευτικά) τα οποία είναι πλούσια θερμιδικά και παρακολουθούνται από την ιατρική μας υπηρεσία. Ενδεικτικά να αναφέρω πως καταναλώνουμε, κατά μέσο όρο, 10.000 με 12.000 αβγά τον μήνα.

Στις κύριες παροχές μας είναι η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω μιας μεγάλης ιατρικής ομάδας που διακονεί στην Μητρόπολή μας, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του θεράποντος ιατρού μας και καθηγητού κ. Ηλία Θώδη. Διαθέτουμε εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο είναι επανδρωμένο με τέσσερις μόνιμους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι καθημερινά παρέχουν, μέσα από διάφορα προγράμματα που καταστρώνονται, τις υπηρεσίες τους στους τροφίμους μας. Ανάλογα με τις παθήσεις των ανθρώπων μας εστιάζουμε σε επιμέρους λειτουργίες, όπως κινησιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ. α. ώστε, όπου δεν μπορεί να θεραπευθεί κάτι να επιβραδύνουμε την όποια εξέλιξή του.

Κ.τ.Ο.: Στην ουσία, μέσα καί από το Ίδρυμα αυτό, φαίνεται και η όλη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

π. Χριστόδουλος: Ας αρχίσουμε λίγο ανάποδα! Ο αυτοσκοπός της Εκκλησίας δεν είναι η φιλανθρωπία. Όμως, είναι ένας στόχος Της, όταν δημιουργείται η ανάγκη στον άνθρωπο, προκειμένου να μην αποσπάται πλήρως η μέριμνά του από την συνολική σωτηρία του.

Έτσι και η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αντιλήφθηκε την ανάγκη των οικογενειών που δεν μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους τους αυτή την φροντίδα και δημιούργησε το Ίδρυμα του Αγίου Κυπριανού. Αποφορτίζει, η λειτουργία του Ιδρύματος, τις οικογένειες των κατοίκων μας στον Έβρο, ώστε με ασφάλεια να μας εμπιστευθούν ό,τι καλύτερο έχουν, τους δικούς τους ανθρώπους. Ανθρώπους που χρειάζονται μια άλλου είδους φροντίδα όμως, που δεν θα μπορούσε να την παρέχει στο σπίτι του ο καθένας, γιατί εκτός των άλλων δυσκολιών, προξενεί και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Κ.τ.Ο.: Τι σας λένε οι άνθρωποι που νοσηλεύονται; Τι τους λείπει περισσότερο;

π. Χριστόδουλος: Τι τους λείπει! Προφανώς το σπίτι τους. Το σπίτι για όλους μας είναι η ασφάλειά μας, το λιμάνι μας. Όταν ο άνθρωπος όλα τα βιώματά του τα έχει στο σπίτι του και έρχεται η ώρα να το αποχωριστεί, δυσκολεύεται. Χάνει την βόλεψή του. Μία πολυπαραγοντική βόλεψη, όχι εγωιστική.

Βέβαια, οι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με τις παροχές και με την φροντίδα που τους χορηγείται και αρκετά χαρούμενοι με τις παρέες που δημιουργούν και τις φιλίες που αναπτύσσουν.

Κ.τ.Ο.: Υπάρχει κάτι που θυμόσαστε από την εδώ διακονία σας, έντονα;

π. Χριστόδουλος: Παρόλο που βρίσκομαι μόνο δύο χρόνια στην θέση αυτή, αν με κάνατε την ίδια ερώτηση μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, θα είχα αρκετά περιστατικά και πολλά συναισθήματα, ώστε να σας περιγράψω έντονες μνήμες. Μετά όμως, από όσα περάσαμε με τις φωτιές, η πιο έντονη ανάμνηση είναι αυτή της εκκένωσης και των δύο Ιδρυμάτων.

Ίσως είναι το χειρότερο βράδυ της μέχρι τώρα ζωής μου. Να βλέπεις την φωτιά να πλησιάζει, να καλείς το προσωπικό μετά τα μεσάνυχτα να έρθει ενώ εκκενώνεται όλη η περιοχή και να πρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία σου για να συντονίσεις μια τέτοια τεράστια προσπάθεια, ώστε να μεταφερθούν άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κατάκοιτοι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια σε χώρους καθαρούς. Ευτυχώς κατ’ εντολήν του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, ο οποίος βρισκόταν στο μοναστήρι της Μάκρης, ήρθε ο Πρωτοσύγκελλός μας π. Ειρηναίος Λαφτσής και βοήθησε στη όλη διαδικασία συνδράμοντάς μας και με τα δύο σχολικά λεωφορεία του βρεφονηπιακού σταθμού της Μητρόπολής μας.

Εκκενώσαμε σε 3,5 ώρες και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως κάτι τέτοιο δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό. Όταν φεύγαν οι τελευταίοι τρόφιμοί μας, η φωτιά είχε φθάσει κάτω από την περίφραξή μας και ακουγόταν και τα δένδρα που καιγόταν, όμως η παρουσία του Αγίου Κυπριανού ήταν έντονη καθ’ όλη την διάρκεια της εκκένωσης.

Κ.τ.Ο.: Ποια είναι η Ιστορία του Ιδρύματος;

π. Χριστόδουλος: Το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό ΄Ιδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ» είναι έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο ευεργέτη του, Φώτη Σταυρίδη. Η ιδέα ανέγερσής του ήταν από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο Ρούσσα, (πρώην Θεσσαλονίκης), σε ιδιόκτητο χώρο (συνολική έκταση κτιρίων 5.500 τμ). Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 με 77 κλίνες, όμως στην πορεία (το έτος 2000), προστέθηκε μία νέα πτέρυγα, λόγω αυξημένων αναγκών, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σήμερα με συνολικά 130 κλίνες πλήρως καλυμμένες. Το έτος 2020 δημιουργήθηκαν τα καινούρια μαγειρεία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, που εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες και των δύο μονάδων μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑