Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 5th, 2024 | by fileto

0

Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη θετική στον στρεπτόκοκκο

Σε τραγωδία κατέληξε περιστατικό μίας 9χρονη, που διαγνώστηκε θετική στον στρεπτόκοκκο.

Το παιδί μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/2) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.

Στο τεστ που του έγινε βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το κοριστάκι κατέληξε.

Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και γονείς ο στρεπτόκοκκος, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών

Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.

Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του RSV,καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

«Ο στρεπτόκοκκος κάνει υψηλό πυρετό»
Η παιδίατρος και διευθύντρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μιλώντας την περασμένηξ εβδομάσα στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει όντως θανατηφόρα έκβαση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι’ αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις. Αρχίζει απότομα, κάνει υψηλό πυρετό και υπάρχει έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους».

Η ίδια κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑