Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 15th, 2023 | by fileto

0

Το ρεπορτάζ του Χρόνου για τον Αλέξανδρο Φανφάνη

Ξεκίνησε για το μεγάλο «ταξίδι» ο ιδρυτής του «Χ» και επί σειρά ετών εκδότης του, Αλέξανδρος Στ. Φανφάνης, που άφησε την  τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης 14 Μαρτίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόλειο» σε ηλικία 83ων ετών.https://xronos.gr/ads.txt?unblockia=true

Η σορός θα εκτεθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, στη γειτονιά που δραστηριοποιήθηκε, στις 12:30 την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει καφές στην αίθουσα «Αλέκος».

Αντί στεφάνων, η οικογένεια επιθυμεί την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Eurobank – IBAN 4402607360000190101900893.

Ιδρυτής του «Χ» το 1964

«Εφημεριδάς» δήλωνε με όλη τη σημασία της λέξης, περνώντας ατελείωτες ώρες στο τυπογραφείο. Στα πρώτα χρόνια, με πρωτόγονες μεθόδους του Γουτεμβέργιου, τα ρεπορτάζ γίνονταν γράμμα-γράμμα, η σελιδοποίηση στο μάρμαρο και μετά η εκτύπωση στο επίπεδο πιεστήριο της εποχής φύλλο-φύλλο με το χέρι.

Μόλις απολύθηκε από τον στρατό ο Αλέξανδρος Φανφάνης, που από μικρός δούλευε στο τυπογραφείο του πατέρα του Σταύρου στην Κομοτηνή και του θείου Κώστα Φανφάνη στην Αλεξανδρούπολη, αποφάσισε να τολμήσει την πρώτη ημερήσια εφημερίδα στην Κομοτηνή. Δημιούργησε μονόφυλλη έκδοση, σε μεγάλο μέγεθος, τον «Χρόνο» κι επέλεξε το όνομα της θαυμάζοντας τους Times της εποχής.

Ο «Χ» καθιερώνεται στις συνειδήσεις και στην κοινωνία

Το ξεκίνημα έγινε στο ισόγειο της οδού Καβείρων αλλά διατηρούσε γραφεία σε όροφο οικοδομής στην κεντρική πλατεία Ειρήνης, με δημοσιογραφική ομάδα νεαρούς φίλους του όπως τον Διονύσιο Δάρα που κάλυπταν τα αθλητικά κι άλλα γεγονότα της πόλης.

Από τους πρωτοπόρους της λινοτυπίας χρεώθηκε κι απέκτησε τις δύο πρώτες ρωσικής προέλευσης λινοτυπικές μηχανές. Η εφημερίδα γρήγορα έγινε στέκι των λογίων και διανοούμενων της εποχής. Καταλυτική η παρουσία του πρώην διευθυντή του Δήμου Κομοτηνής, προικισμένου αρθρογράφου Αθανασίου Αθανασιάδη που επηρέασε και τον εκδότη του «Χ» στην μαχητική, ασυμβίβαστη γραφή. Διετέλεσε ανταποκριτής εφημερίδων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Με αγάπη για τη Θράκη

Ο Αλέξανδρος Φανφάνης, εργασιομανής και παθιασμένος με το ρόλο του, με τη νεωτεριστική ματιά του, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής, έγινε στόχος, κυνηγήθηκε δικαστικά, καταδικάστηκε για αλογόκριτη εφημερίδα στα μαύρα χρόνια της χούντας, δεν εξαργύρωσε την θέση και την επιρροή του με δημόσιους θώκους. Δεν εκμεταλλεύθηκε τη δύναμη του Μέσου για να χρηματοδοτηθεί μέσα από διάφορες πηγές και ό,τι δημιούργησε όπως τις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις, το έκανε με σύνεση και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπεραμυνόμενος πάντα τη Θράκη και τις ιδιαιτερότητές της.

Οι αγώνες του μαζί με τους ελάχιστους τοπικούς φορείς, απέδωσαν ώστε η Κομοτηνή να γίνει η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Εφετείου Θράκης, της Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών νευραλγικού χαρακτήρα.

Βραβευμένος για το έργο του

Η γραφή του, σκληρή όταν έπρεπε, κέρδισε τον αναγνώστη για δεκαετίες από την προσωπική του στήλη, τα «Μικροκομοτηναίικα» κι όχι μόνο.

Βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών, από συλλόγους Θρακών, από πολλές οργανώσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού που έρχονταν να γνωρίσουν τη δημοσιογραφική οικογένεια του «Χ». Έκανε πράξη τη διαβαλκανική συνεργασία, την ανταλλαγή επισκέψεων με Βούλγαρους δημοσιογράφους, την οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων σε μια άνυδρη τότε Κομοτηνή. Ρεπορτάζ και προσεγγίσεις υπήρξαν σε επίπεδο Μακεδονίας Θράκης, αφιερώματα στον ελληνισμό όπου γης Αίγυπτο, Κύπρο, ΗΠΑ.

«Μαζί» με τους αείμνηστους φίλους του

Στο ταξίδι του στους ουρανούς θα συναντήσει τους αείμνηστους φίλους του συνεχίζοντας τις μαραθώνιες συζητήσεις με τον Αντώνιο Ρωσίδη, Σίμο Χατζησυμεών, Ιωάννη Ράπτη, Γιώργο Νεστωράκη, Θανάση Κεραμιτσή, Φαίδωνα Ζάμπογλου, Γιώργο Κεφαλίδη και τόσους άλλους που έφυγαν νωρίτερα…

Με τη συνταξιοδότησή του απολάμβανε το διάβασμα, τη συλλογή γραμματοσήμων, νομισμάτων και την θάλασσα και ως χειμερινός κολυμβητής. Ο Αλέξανδρος Φανφάνης έκανε δύο γάμους, απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Την ιστορική εφημερίδα που αναπτύχθηκε και μετεξελίχθηκε εναρμονιζόμενη εγκαίρως στο πνεύμα της εποχής, παραμένοντας στην κορυφή του επαρχιακού Τύπου, συνεχίζουν οι γιοι του Σταύρος Φανφανης και Αθανάσιος Φανφανης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑