Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 30th, 2023 | by fileto

0

16 περιστατικά βίας στη 10ετία του Νοσοκομείου Καβάλας…

  • ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας αναφέρει ότι με έγγραφό του προς τους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας, Αρχηγό Αστυνομίας, Περιφερειακό Αστυνομικό διευθυντή Μακεδονίας-Θράκης, Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, Ένωση Αστυνομικών Καβάλας, Εισαγγελέα Καβάλας, ΠΟΕΔΗΝ, Διοικητή Γ. Νοσοκομείου Καβάλας επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για 24ωρη φύλαξη και προστασία του Νοσοκομείου, των εργαζομένων και των ασθενών, από τις αστυνομικές αρχές, καθώς έχουν καταγραφεί πλείστες όσες ενέργειες, πράξεις, συμπεριφορές πολιτών σε βάρος του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες συνιστούν ποινικά κολάσιμα αδικήματα.

Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων:

Αξιότιμοι Κύριοι, Με την παρούσα σας καλούμε  να ακούσετε με προσοχή και να αντιδράσετε με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό στην ύστατη κραυγή αγωνίας μας, στην ύστατη αυτή έκκληση που απευθύνουμε, και με τον τρόπο αυτόν, προκειμένου, επιτέλους, να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στην εργασία μας, η οποία, ασφαλώς και θα συμφωνήσετε, αποτελεί λειτούργημα ιερό στην πρώτη γραμμή του ευαίσθητου χώρου της Δημόσιας Υγείας.

Για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει και συνεχίζουμε να γινόμαστε δέκτες κακοποιητικών συμπεριφορών από κάθε τυχόν παρόντα, για οιονδήποτε λόγο και αφορμή, στους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, είτε εντός αυτού, είτε πέριξ των εγκαταστάσεών του. Άλλοι, εκτονώνοντας τον πόνο τους για τον χαμό ενός δικού τους ανθρώπου, άλλοι εκτονώνοντας την δική τους προσωπική ανασφάλεια και αγανάκτηση, δικαιολογημένη ή όχι, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και το προσωπικό του, άλλοι απλώς εκδηλώνοντας εγκληματική διάθεση και συμπεριφορά… όλοι τους κατά καιρούς συμπεριφέρονται στο προσωπικό του ΓΝΚ κατά τρόπο, όχι απλώς ασεβή ή περιφρονητικό, αλλά κατά τρόπο προδήλως εγκληματικό και επικίνδυνο. Μάλιστα έχουν σημειωθεί και καταγραφεί πλείστες όσες ενέργειες, πράξεις, συμπεριφορές πολιτών σε βάρος του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες συνιστούν ποινικά κολάσιμα αδικήματα.

Εντελώς ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Την 16.9.2013 ξυλοδαρμός από συνοδό του ιατρού Κ.Φ. στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
  2. Την 17.12.2019 ξυλοδαρμός του ιατρού Ε.Κ. στην Ουρολογική Κλινική
  3. Την 6.3.2020 άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας, εξύβριση και απειλές σε βάρος νοσηλεύτριας του ΤΕΠ. Η νοσηλεύτρια εισήχθη για νοσηλεία με κακώσεις και εκδορές στην Α’ Χειρουργική Κλινική
  4. Την 9.5.2021 εξύβριση, παρακώλυση λειτουργίας του ΤΕΠ λόγω άρνησης διενέργειας rapid test
  5. Την 7.1.2022 άσκηση λεκτικής βίας και παρακώλυση λειτουργίας του ΤΕΠ από 23χρονο συνοδό ασθενούς. Επιπλέον, επικίνδυνος ελιγμός οδηγού οχήματος στην είσοδο του ΤΕΠ
  6. Την 26.2.2022 επίθεση σε βάρος νοσηλευτή της Νευροχειρουργικής Κλινικής από επισκέπτρια
  7. Την 25.7.2022 απειλή χρήσης όπλου στο ΤΕΠ από 37χρονο
  8. Την 13.8.2022 επίθεση και τραυματισμός από συνοδό και λεκτική βία προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ
  9. Την 22.8.2022 επίθεση και απειλή της σωματικής ακεραιότητας, εξύβριση σε βάρος του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής και προς την προϊσταμένη της Κλινικής από συνοδό (η υπόθεση ακολούθησε τη δικαστική οδό. Βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου και ο Διευθυντής της Κλινικής, ενώ μετά από πολύωρη διαδικασία, κηρύχθηκε αθώος. Ενώ κηρύχθηκε ένοχος ο συνοδός)
  10. Την 22.12.2022 λεκτική βία σε βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του υπαλλήλου της ιδιωτικής ασφάλειας από 28χρονο στο ΤΕΠ
  11. Επίθεση σε βάρος του νοσηλευτικού προσωπικού από 43χρονη λόγω άρνησης διενέργειας rapid test.
  12. Την 1.6.2023 απρεπή συμπεριφορά, επίθεση και λεκτική βία από 52χρονο στο ΤΕΠ
  13. Την 4.6.2023 Διάρρηξη στο χώρο των μαγειρίων
  14. Την 24.6.2023 επίθεση και λεκτική βία από 43χρονο στο ΤΕΠ
  15. Την 15.9.2023 επίθεση και λεκτική βία από άτομο στο ΤΕΠ
  16. Την 24.9.2023 διάρρηξη στα μαγειρεία κλοπή χρημάτων από τα αποδυτήρια του προσωπικού

Τα περιστατικά παρατίθενται, όπως είναι καταγεγραμμένα στο σχετικό βιβλίο συμβάντων που τηρείται στο ΓΝΚ.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό που «ξεχείλισε το ποτήρι» και ενέτεινε στον μέγιστο βαθμό τον φόβο υπό το καθεστώς του οποίου είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε, ήταν αυτό που καταγράφηκε με συγκεκριμένη αναφορά προσωπικού την 12.10.2023 και αφορά συνεχή κακοποιητική και βάναυση, υβριστική, και απειλητική συμπεριφορά χρόνιου ασθενούς προς το νοσηλευτικό προσωπικό που τον περιθάλπτει. Πραγματικά, η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο.

Όλα τα παραπάνω, συμποσούμενα, και εκτεινόμενα σε βάθος χρόνου, συνιστούν, ως κατάσταση, συνθήκες εξόχως επικίνδυνες για εμάς κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας. Είμαστε πλέον εντελώς ανυπεράσπιστοι. Η ιδιωτική φύλαξη του ΓΝΚ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας προστατεύσει,τις περισσότερες φορές γίνονται οι ίδιοι αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών, ούτε, ασφαλώς, έχει και την εκ του νόμου εξουσία προκειμένου να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Η αίσθηση πως είμαστε εντελώς απροστάτευτοι εντείνεται από την πλήρη απουσία των αστυνομικών αρχών από τους χώρους του ΓΝΚ, το οποίο, θα πρέπει εμφατικά να σημειωθεί, δεν ευρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Καβάλας, και, έτσι όπως είναι απομακρυσμένο, αποτελεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, εύκολο στόχο για όποιον, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ανθρώπων ή πραγμάτων.

Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Ενώ όλα τα περιστατικά που προαναφέρθηκαν είναι σε γνώση των αρμοδίων αρχών, παρά ταύτα, συνεχίζουμε να γινόμαστε δέκτες της απόλυτης αδράνειας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, αδράνειας η οποία εγγίζει πλέον τα όρια της αδιαφορίας. Και, ενώ συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε εαυτούς κατά την καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων μας, το έντονο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου που έχει κυριαρχήσει, συνιστά έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στις τιτάνιες δυσκολίες που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουμε.

Παρά τις επανειλημμένες μας προφορικές, σε κάθε επίπεδο και προς πάσα κατεύθυνση, οχλήσεις, παραμένουμε απροστάτευτοι. Ο φόβος μας πλέον συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα ως προς την ορθή άσκηση των καθηκόντων μας. Και όλα τούτα, στον πλέον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Ζωής, στην Υγεία.

Αντιλαμβανόμαστε, πως οι πόροι και οι δυνατότητες είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένοι. Και ακριβώς για τον λόγο αυτόν ξεκαθαρίζουμε πως διάθεσή μας δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι εντυπωσιασμοί, ούτε οι λαϊκισμοί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και επιλέγουμε να απευθυνθούμε προς εσάς με αυτήν την επιστολή. Τόσο για να καταδείξουμε, με τρόπο σοβαρό και μετρημένο, χωρίς περιττές δημόσιες εντυπωσιακές κινήσεις, το μέγεθος του προβλήματος, όσο όμως και για να καταγραφεί, με τρόπο επίσημο, το σοβαρό αυτό ζήτημα και η έκκληση που σας απευθύνουμε να δράσετε άμεσα για την ασφάλειά μας. Πλέον, η καταγραφή με τον τρόπο αυτόν θεωρούμε πως θα πρέπει να θέσει όλους έναντι των – αυτονόητων – ευθυνών τους.

Ακριβώς επειδή έχουμε απόλυτη επίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων, θεωρούμε πως, τόσο σε επίπεδο καθαρά πρακτικό, όσο όμως και σε επίπεδο συμβολικό, ο μοναδικός τρόπος να δρομολογηθεί η επίλυση του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, θα είναι η παραμονή, σε 24ωρη βάση, ενός περιπολικού οχήματος, με το πλήρωμά του, στους χώρους του ΓΝΚ. Πραγματικά, η παρουσία επί μονίμου βάσεως ενός περιπολικού οχήματος θα αποτελεί, κατ’ αρχάς, έναν αποτρεπτικό παράγοντα για όσους τυχόν σκεφτούν ή επιδιώξουν να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες. Θα αποτελεί, όμως, και σαφή και άμεσο κατασταλτικό μέτρο, από τη στιγμή που η επέμβαση σε όποια περίπτωση εγκληματικής ή άλλης παρεμφερούς ενέργειας, θα είναι δυνατή «εν τω πράττεσθαι», και όχι κατόπιν εορτής.

Μόλις χρειάζεται εδώ να υπενθυμίσουμε πως η λύση αυτή δεν είναι πρωτόφαντη. Στο πρόσφατο παρελθόν επιλέχθηκε η λύση της παρουσίας περιπολικού οχήματος στον χώρο που τοποθετήθηκε το Μνημείο για τους Εβραίους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Επρόκειτο για λύση που, πολύ ορθά, επιλέχθηκε για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του Μνημείου και η οποία, ως γνωστόν, τελικώς απέδωσε…

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν ζητάμε τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων ασφαλούς εργασίας μας για εμάς προσωπικά. Έτσι και αλλιώς, έχουμε ταχθεί στην πρώτη γραμμή της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και εκεί θα παραμείνουμε. Εκείνο που ζητούμε είναι ακριβώς η διασφάλιση με κάθε τρόπο αυτής ακριβώς της Δημόσιας Υγείας, με τη δημιουργία κλίματος ελάχιστης ασφάλειας του προσωπικού που εργάζεται στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί πραγματικά την ύστατη έκκληση που μπορούμε να απευθύνουμε. Παρακαλούμε να αντιδράσετε άμεσα και αποτελεσματικά, υιοθετώντας τη λύση που προτείνουμε. Οποιαδήποτε περαιτέρω αδράνεια ή αδιαφορία θα είναι πραγματικά εγκληματική.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑