Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 31st, 2023 | by fileto

0

ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Δράμας πάνε στο Δημοκρίτειο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Στο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση και πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και υποστήριξης της περιοχής, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ιδρύονται δύο τμήματα (Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας) στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή, ενσωματώνονται επτά υφιστάμενα και λειτουργούντα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (δύο από τη Δράμα, τέσσερα από την Καβάλα και του Παραρτήματος της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο) και αναδιαρθρώνεται η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Έτσι αξιοποιούνται στο έπακρο οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ακόμα, το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Με τον τρόπο αυτό, το ΔΠΘ θα ενσωματώσει όλα τα τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς θα αποτελείται από 30 τμήματα. Επιπλέον, καταργούνται 37 τμήματα που είχαν ιδρυθεί επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν φοιτητές και βρίσκονται σε αναστολή.

Τα μέλη ΔΕΠ θα αποροφηθούν από τα οικεία ιδρύματα.

Τέλος, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι θα προωθηθεί νέο σχέδιο Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος που έχει συνταχθεί το 1926.

Μία εκ των σημαντικότερων προβλέψεων είναι «να πραγματοποιούνται δημόσιες ψηφοφορίες ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στη λειτουργία της Ακαδημίας», όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑