Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 25th, 2023 | by fileto

0

Στυλιανίδης: Η ανθρωπιά να συναντηθεί με την ευθύνη

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετούμενος για την απόφαση για σύσταση Εξεταστικής και όχι προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διερεύνηση της αλήθειας να μην υπονομευτεί από τη μικροκομματική εκμετάλλευση της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί προκατειλημμένα, ούτε φυσικά προσωποποιεί εκ των προτέρων ποινικές ευθύνες, διότι τότε παύει να είναι δικαιοσύνη.

Η οποιαδήποτε απόφαση της πρέπει να είναι νηφάλια, αντικειμενική και να διαμορφώνεται μέσα από πλατιά ενδελεχή και σε βάθος έρευνα των γεγονότων και των ευθυνών και όχι με λογικές μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Η πληρότητα μιας τέτοιας έρευνας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την θεματική ευρύτητα και την αποτελεσματικότητα μιας Εξεταστικής Επιτροπής και όχι από το στενό ερευνητικό πεδίο μιας Προανακριτικής Επιτροπής που βιάζεται μάλιστα επιπόλαια να προσωποποιήσει ποινικές ευθύνες.

Μιλώντας για θεματική ευρύτητα, αναφέρομαι πρωτίστως στις πολιτικές, διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες, αλλά φυσικά και στις ποινικές ευθύνες, μόνο αν και όπου υπάρχουν και μπορούν εμπεριστατωμένα να τεκμηριωθούν.

Μιλώντας από την άλλη για αποτελεσματικότητα, θυμίζω στην αντιπολίτευση ότι κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε από ισχυρή πλειοψηφία της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προκαλεί μόνο δύο φορές σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.

Αυτή η εξέλιξη, που ισχύει μόνο στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ενισχύει την Αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών στο Σύνταγμα μας, προλαμβάνοντας παράλληλα την μικροκομματική εκμετάλλευση με τον περιορισμό μόνο σε δύο επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Παράλληλα καθιστά την Εξεταστική Επιτροπή το αυστηρότερο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφυλάσσοντας από την ποινικοποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης που είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στη Χώρα μας.

Η απόφαση της αντιπολίτευσης να προσφύγει πάραυτα ιδρωμένη σε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και μάλιστα με καθυστέρηση 4 μηνών από την κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή και αφού κατέθεσε το ΚΚΕ και αποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία πρόταση για σύσταση ευρείας έρευνας από Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, αποτελεί μάλλον απόφαση σκοπιμότητας και όχι απόφαση νομιμότητας.

Η πρόταση προανακριτικής, όπως κατατέθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να προσωποποιήσει εκ των προτέρων ποινικές ευθύνες Υπουργών, βασιζόμενη σε πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, προκειμένου να δημιουργήσει τεχνητά συνάφεια μεταξύ διοικητικών ή διαχειριστικών πράξεων ή παραλείψεων με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, όπου χάθηκαν άδικα 57 ζωές. Αυτό αποτελεί αυθαίρετη και έωλη ερμηνεία σκοπιμότητας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και όχι φυσικά να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αγνοείται πλήρως η προηγούμενη ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που δεν αποδέχθηκε τέτοιους ακραίους ισχυρισμούς καθώς και η εκτίμηση, ότι από τότε και μετά δεν προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία που να κλονίζουν την άποψη αυτή.

Εδώ δε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισημάνουμε, ότι η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως προέκυψε μετά, όχι από επώνυμη στοιχειοθετημένη καταγγελία, αλλά μετά από ανώνυμη καταγγελία και χωρίς να έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο που νομικά θα δικαιολογούσε την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο και της εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα, που να μη θέλει πραγματικά να δικαιώσει τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Αυτή όμως η δικαίωση πιστεύω ακλόνητα ότι ταυτίζεται με την αναζήτηση της αλήθειας και μόνο της αλήθειας και με την απόδοση ευθυνών, όσο ψηλά κι αν αυτές φτάνουν.

Αυτό δεν θα συμβεί, αν υποτάξουμε την έρευνα της Βουλής σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά μόνο αν την ολοκληρώσουμε με νηφαλιότητα, ευρύτητα και ευθύνη. Κάτι τέτοιο το εγγυάται μόνο η ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κάθε άλλη προσπάθεια που προδιαγράφει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και αποφασίζει τους ενόχους, χωρίς να προηγηθεί η σχετική διερεύνηση και η απαραίτητη στοιχειοθέτηση, φοβάμαι ότι αποτελεί σφαίρα στην καρδιά του νομικού μας πολιτισμού και περιγράφει με πλάγιο τρόπο αυτό ακριβώς που απαγορεύει ρητά το άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, όταν λέει ότι «Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων».

Κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ανοιχτά και με στοιχεία.

Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα μόνο στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ας επιτρέψουμε επιτέλους μια φορά η ανθρωπιά να συναντηθεί με την ευθύνη.»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑