Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 4th, 2023 | by fileto

0

Πέθανε στην αγαπημένη του Θάσο ο Πικάρ…

Μια μεγάλη μορφή της αρχαιολογίας ο Ολιβιέ Πικάρ έφυγε σε ηλικία 83 ετών…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας αποχαιρετά με θλίψη τον Olivier Picard, ο οποίος  έφυγε αιφνιδίως, όντας στη Θάσο, που αγάπησε και περνούσε ένα μήνα από τα καλοκαίρια της ζωής του.

Στη Θάσο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών του  ενδιαφερόντων και δημοσιεύσεων. Διετέλεσε Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, το διάστημα 1981-1992. Από τη θέση αυτή συνέβαλε τα μάλα στα ερευνητικά προγράμματα της Σχολής στη Θάσο,  δίνοντας ώθηση και στη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας του νησιού. Ως συνταξιούχος δεν έπαψε να ασχολείται με την νομισματική ιστορία του νησιού και να μας συνδράμει κάθε φορά που προέκυπταν θέματα στα νέα ευρήματα.

Το προσωπικό της Εφορείας, το προσωπικό του Μουσείου Θάσου και προσωπικά εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ποιος ήταν ο Ολιβιέ Πικάρ

Ο Olivier Picard (4 Μαρτίου 1940 – 1 Σεπτεμβρίου 2023) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος. Διετέλεσε διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και μέλος του Ινστιτούτου της Γαλλίας.

Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1940, ως πρωτότοκος γιος του Gilbert Charles-Picard και της Colette Picard, ιστορικών και αρχαιολόγων, και εγγονός του ελληνιστή Charles Picard.

Σπουδαστής στην École normale supérieure (1960), ο Olivier Picard απέκτησε την ιστορία του το 1964 και έγινε μέλος της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα (1966–1971). Ξεκίνησε αμέσως την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Paris West University Nanterre La Défense (1971), όπου διορίστηκε καθηγητής το 1979.

Από το 1981 έως το 1992 διετέλεσε διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Πίσω στη Ναντέρ, εξελέγη γρήγορα στο Παρίσι IV-Σορβόννη, όπου διηύθυνε το μεταπτυχιακό σχολείο της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας.

Διηύθυνε τις ανασκαφές στις τοποθεσίες της Θάσου και της Λατώς.

Ο Πικάρ ήταν πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας numismatique [fr] και της «Association des études grecques». Στις 24 Απριλίου 2009 εξελέγη μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, στην έδρα του François Chamoux.

Ο Olivier Picard πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2023 στη Θάσο της Ελλάδας σε ηλικία 83 ετών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑