Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 14th, 2023 | by fileto

0

Από τι πέθαιναν οι αρχαίοι Θάσιοι;

Έγραφε ο μέγας Ιπποκράτης ότι στη Θάσο οι γιατροί δεν ήθελαν να φροντίζουν από κοντά ασθενείς τελικού σταδίου φυματίωσης, γιατί θα κολλούσαν και θα πέθαιναν και οι ίδιοι

Ανατρέχοντας σε πηγές ιστορικών καταλήγουμε στο λογικό συμπέρασμα, που πάντως ούτε αυτό τεκμηριώνεται λόγω έλλειψης γραπτών στοιχείων, ότι πολλοί πρόγονοί μας πέθαιναν στη γέννα ή σε μικρή ηλικία από αρρώστιες, και αν τα κατάφερναν μέχρι τα 20, πέθαιναν κυρίως σε περιόδους επιδημιών ή από τυχαίες λοιμώξεις και αρκετοί άνδρες, χάνονταν σε μάχες.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κλασική αρχαιότητα, οι Αμερικανοί αρθρογράφοι, θεωρώντας τη φράση “αρχαία Ελλάδα” πιο ελκυστική ή “πιασιάρικη” για τα δημοσιεύματά τους, “κότσαραν” τους αρχαίους Έλληνες πριν από τους Ρωμαίους, κι ας ήταν τα περισσότερα –αν όχι και όλα– τα στοιχεία τους από ρωμαϊκές πηγές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θνησιμότητας ήταν οι ιοί και τα βακτήρια.

Η φυματίωση π.χ. μπορεί όντως να σκότωσε πολλούς στον τόπο μας. Και πάλι όμως είναι αμφίβολο ότι “θέριζε” στην αρχαιότητα όσο κατά το μεσαίωνα και μέχρι τον περασμένο αιώνα.

Ο πληθυσμός όλου του ελληνόφωνου κόσμου ήταν κατά κάποιες εκτιμήσεις όλος κι όλος 40 εκατ. σε Ασία, Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα και βόρειο Αφρική.

Η πυκνότητα πληθυσμού πολύ μικρή, το κλίμα εύκρατο και η αρχιτεκτονική των σπιτιών “ανοιχτή”.  Αυτά τα στοιχεία μείωναν την ευκολία μετάδοσης. Εντούτοις δεν την απέτρεπαν ολότελα δυστυχώς.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι στη Θάσο η φυματίωση (φθίσις) ήταν η πιο θανατηφόρα επιδημία, επί των ημερών του εκεί.

Έγραφε μάλιστα οι γιατροί να μην φροντίζουν από κοντά ασθενείς τελικού σταδίου φυματίωσης, γιατί θα κολλούσαν και θα πέθαιναν και οι ίδιοι.

Τα αμερικανικά άρθρα γράφουν ότι «στην αρχαία Ρώμη και Ελλάδα πολλοί ενήλικες πέθαιναν από ιλαρά και ευλογιά», όμως αναφέρονται στις επιδημίες των Αντωνίνων και Κυπριανού το  165 μ.Χ. και το 249 μ.Χ.

Αυτές αφ΄ ενός δεν αφορούσαν στην αρχαία Ελλάδα χρονολογικά, αφ΄ ετέρου σκότωσαν 5-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή το 10-15% του πληθυσμού της κατά τη γνώμη των ξένων αρθρογράφων.

Όμως αν και υπάρχει το στοιχείο ότι στη Ρώμη πέθαιναν 3.000 άνθρωποι την ημέρα και στην Αλεξάνδρεια κατέληξε το 50% του πληθυσμού της, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την επίπτωση αυτών των επιδημιών στην Ελλάδα.

Θεωρείται ότι “τις αρρώστιες τις έφεραν στρατιώτες από την Ανατολή”  και λογικά δεν γλίτωσε η πατρίδα μας από αυτές, όμως δεν υπάρχουν ντοκουμέντα επ΄ αυτού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑