Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 10th, 2022 | by fileto

0

Αντίδραση 407 πιστών για έλευση Επιφάνιου Κιέβου στην Καβάλα

Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου για την επίσκεψη Επιφάνιου στην Καβάλα
Προς Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο
Κοινοποίηση :

  1. Προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
    ( δια του εν Ελλάδι Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει στην ΑΘΗΝΑ )
  2. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο
  3. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
    ΚΑΒΑΛΑ 6-8-2022
    Σεβασμιώτατε την Ευχή Σας,
    Όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και κατά συνέπεια πνευματικά τέκνα δικά σας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε, ότι κατόπιν δικής Σας εισηγήσεως , η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε τον μήνα Σεπτέμβριο να εορτάζεται η Σύναξη των αγίων της νήσου Θάσου.
    Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι κατά τον πρώτο εορτασμό της συνάξεως αυτής, θα παρευρίσκονται, τόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
    Η χαρά μας όμως αυτή μετατράπηκε πριν από λίγες ημέρες σε λύπη, όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά τον εορτασμό αυτό θα παραβρίσκεται ο σχισμαστικός ψευδοεπίσκοπος Κιέβου κ. Επιφάνιος, ο οποίος είναι ένα λαϊκός με άμφια που μαζί με Ουνίτες, αυτοχειροτόνητους, καθηρημένους και σχισματικούς αποτελούν την « δήθεν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» , μία εκκλησία που 10 από τις 14 ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν , ούτε έχουν κοινωνία με τον σχισματικό μητροπολίτη Επιφάνιο και τους συν αυτώ καθηρημένους και αχειροτόνητους δήθεν κληρικούς .
    Δυστυχώς τα δημοσιεύματα αυτά Εσείς όχι μόνο δεν τα διαψεύσατε, αλλά αντιθέτως με την ανακοίνωση από την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου του Προγράμματος της Επισκέψεως των υψηλών προσκεκλημένων Σας και του δήθεν επισκόπου Κιέβου κ. Επιφάνιου, τα επιβεβαιώσατε με αποτέλεσμα να μας στεναχωρήσατε πολύ με τις επιλογές Σας .
    Ως πνευματικά τέκνα δικά σας, σας ρωτούμε ευθαρσώς με έμπονη αγάπη: θα συλλειτουργήσετε μαζί με αυτόν και τους δήθεν κληρικούς που είναι λαϊκοί με ράσα; Έτσι δεν προσβάλλετε την Αρχιερωσύνη που ο Τριαδικός και Μόνος Αληθινός Θεός Σας χάρισε ; Τι προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες για τέτοιες εκκλησιαστικές ενέργειες; Ρωτήσαμε Θεολόγους και μας ανέφεραν πως μία τέτοια εκκλησιαστική συμπεριφορά μητροπολίτη επισύρει βαριές συνέπειες στην Αρχιερωσύνη του. Οι Ιεροί Κανόνες Ι των Αγίων Αποστόλων και Β΄ της Αντιοχείας είναι σαφέστατοι : « Ο κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω».
    Αξίζει για τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τρίτων ( π.χ. πολιτικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών ανδρών) να προσβάλλετε την Αριχερωσύνη Σας και να σκανδαλίσετε τους πιστούς; Εσείς έχετε αποστολική διαδοχή, τελείτε τα μυστήρια της εκκλησίας μας ως διάδοχος των αγίων Αποστόλων ( εν προκειμένου του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου Λουκά, του Αποστόλου Τιμόθεου και του Αποστόλου Σίλα ) και είστε εις τύπον και τόπον Χριστού και θα προβείτε σε συλλείτουργο με ουνίτες σχισμαστικούς και αυτοχειροτόνητους που ούτε αποστολική διαδοχή έχουν, ούτε ορθόδοξοι είναι . Νομίζουμε, ότι μία τέτοια ενέργεια προσβάλλει τόσο τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό, όσο και εσάς ως Αρχιερέα και εμάς ως Πιστούς .
    Και όπως έλεγε και Άγιος Παϊσιος λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι που στην εκκλησιαστική ιστορία λειτούργησαν πολλάκις.
    Σεβασμιώτατε , με Αγάπη, πόνο ψυχής, ως τέκνα που βλέπουν τον πατέρα τους να ετοιμάζεται να προβεί σε αντικανονικές ενέργειες , Σας καλούμε να αντισταθείτε σε όλους όσους σχεδίασαν αυτό το απαράδεκτο συλλείτουργο. Να ξέρετε ότι μία τέτοια γενναία πράξη εκ μέρους Σας, θα ευαρεστήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι έχουμε Αρχιερείς που αντιστέκονται στα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα αρχόντων που έρχονται και παρέρχονται.
    Δεν διανοούμαστε κανείς ορθόδοξος χριστιανός ( κληρικός και λαϊκός ) να παρεβρεθεί σε συλλείτουργα που παραβιάζουν τους Ιερούς Κανόνες που οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες θέσπισαν για να καθορίσουν τα όρια ανάμεσα στην Αλήθεια και το Ψέμα.
    Σας ευχόμαστε Καλή φώτιση για να λάβετε ορθόδοξες αποφάσεις και ο Τριαδικός Θεός να σας δίδει δύναμη, φώτιση και θάρρος στο Έργο Σας .
    Ακολουθούν οι υπογραφές των διαμαρτυρόμενων δικαίως πιστών της Μητροπόλεώς Σας . Η συλλογή των υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι ακυρώσεως της προσκλήσεως του κ. Επιφανίου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑