Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 10th, 2022 | by fileto

0

Εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών σε Κρηνίδες και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη άγνωστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαπούς σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 29-4-2022 άγνωστος δράστης με το πρόσχημα επαγγελματικής συνεργασίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπό σε οικισμό της Καβάλας και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους κατάφερε να αποσπάσει τους τραπεζικούς του κωδικούς, πραγματοποιώντας στη συνέχεια από λογαριασμό του ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού, ύψους 13.300 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, την 9-5-2022 σε οικισμό της Δράμας, ημεδαπός παθόντας κατά την προσπάθειά του να συνδεθεί από το κινητό του τηλέφωνο σε ηλεκτρονική τραπεζική εφαρμογή (μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας), μεταφέρθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζας, όπου πληκτρολόγησε τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, χρησιμοποιώντας παράλληλα κωδικούς που του αποστέλλονταν, με αποτέλεσμα άγνωστοι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό του λογαριασμό και να αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 14.376 ευρώ.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα ο Αστυνομικός Σταθμός Κρηνίδων Καβάλας και το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

  • Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
  • Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζάς να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείτε είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων.
  • Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( www.cyberalert.gr )


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑