Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 12th, 2023 | by fileto

0

Ερωτήματα για την απαγόρευση κολύμβησης στην Άσπρη Άμμο

Σε απόσταση 125 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 7 μέτρων διαπιστώθηκε ρήγμα στον υποθαλάσσιο αγωγό λυμάτων στη Καβάλα.

«Δύτες επιχειρούν στο σημείο και σύντομα η βλάβη θα αποκατασταθεί» δήλωσε στο in ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης με αφορμή την βλάβη που υπέστη ο υποθαλάσσιος αγωγός λυμάτων του βιολογικού Καβάλας.

Όπως πληροφορηθήκαμε ο αγωγός αυτός είναι 35 χρόνων και η βλάβη οφείλεται στην αποκόλληση μπουλονιών.

Σε ερώτηση του in προς τον Δήμαρχο αν προβλέπεται αναβάθμιση του αγωγού, μας τόνισε πως έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για την συνολική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, ύψους περίπου 5 εκατ. Ευρώ, η οποία εξετάζεται.

Η ΔΕΥΑ Καβάλας σε ανακοίνωση της περιέγραψε τα γεγονότα που συνέβησαν με τον αγωγό ενώ ο Δήμαρχος φάνηκε καθυσυχαστικός αναφορικά με τα λύματα που χύθηκαν στη θάλασσα, τονίζοντας πως ήταν ήδη επεξεργασμένα.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

  1. Γιατί ο δήμαρχος ανέλαβε να εξηγήσει στα ΜΜΕ και να απολογηθεί για τα θέματα της ΔΕΥΑΚ;
  2. Αφού ήταν επεξεργασμένα τα λύματα που έπεσαν στην Άσπρη Άμμο γιατί έβγαλε απαγορευτικό η Διεύθυνση Υγείας για την συγκεκριμένη περιοχή;
  3. Πότε έχει ετοιμάσει μελέτη να την υποβάλλει στο ΕΣΠΑ ο δήμαρχος Καβάλας για την αναβάθμιση του αγωγού και γιατί θέλει να προχωρήσει σε αυτή την αναβάθμιση;
  4. Θα δημοσιοποιήσει η ΔΕΥΑΚ τα αποτελέσματα των εξετάσεων των επεξεργασμένων λυμάτων που τα αποστέλλει για έλεγχο σε διαπιστευμένο κατά το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο;
  5. Γιατί η ΔΕΥΑΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η σύσταση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά της περιοχής του ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ και μέχρι το κέντρο «Μιχάλης», ουδεμία σχέση έχει με τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των εκροών της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας»;

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ:

 «Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σε συνέχεια της άμεσης ενημέρωσης που έκανε στους αρμόδιους φορείς, την Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023, ανακοινώνει ότι σε επιθεώρηση του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των εκροών της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) πόλης Καβάλας, διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση 125 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 7 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αγωγός έχει υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα η εκροή να μην οδηγείται προς τους διαχυτήρες, αλλά να εκρέει συγκεντρωμένη στο σημείο της βλάβης.

Η αποκατάσταση της βλάβης έχει ήδη ανατεθεί σε ειδικευμένο συνεργείο δυτών, το οποίο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της το συντομότερο δυνατό.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, στο πλαίσιο τήρησης των απαιτήσεων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας, λαμβάνει δείγματα θαλασσινού νερού από τις γειτονικές ακτές (Άσπρης Άμμου και Περιγιαλίου) που επηρεάζονται από τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων και τα αποστέλλει για έλεγχο σε διαπιστευμένο κατά το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η σύσταση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά της περιοχής του ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ και μέχρι το κέντρο «Μιχάλης», ουδεμία σχέση έχει με τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των εκροών της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑