Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 31st, 2023 | by fileto

0

Απογοήτευση ο απολογισμός Χουβαρδά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ…

Διαβάζουμε ρεπορτάζ από την Εφημερίδα Χρόνος Κομοτηνής:

Περισσότερα από 800.000 στρέμματα έχουν καεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, μερικές εκ των οποίων επεκτάθηκαν στην ανατολική Ροδόπη, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Copernicus. Εξ αυτών, όπως ενημέρωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς τα 750.000 περίπου είναι δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ τα υπόλοιπα κυρίως αγροτικές καλλιέργειες.

Σε αναλυτική του συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη, ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ενέργειες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ
-Αποστολή εισήγησης για έκδοση απόφασης κήρυξης σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας από την ΓΓΠΠ μετά από σχετικό αίτημα των Δήμων.

-Πρώτη γνωστοποίηση του συμβάντος μετά από έγγραφη ενημέρωση των δήμων στην Γ.ΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

-Ακολουθεί αίτημα έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης πληγεισών Δημοτικών Κοινοτήτων, μετά την καταγραφή των κτιριακών ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και της ΔΑΕΦΚ Β.Ε , βασική προϋπόθεση για να λάβουν οι πληγέντες επιχορήγηση από την Κρατική Αρωγή αλλά και στεγαστική συνδρομή από την ΔΑΕΦΚ.

-Δημιουργία και επικαιροποίηση μητρώου εργοληπτών για την άντληση μηχανημάτων έργου και οχημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

-Ενημέρωση των Αντιπεριφερειαρχών για τα αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διάθεση μέσων από την Περιφέρεια , συντονισμό για τη διάθεση ιδιόκτητων και ιδιωτών μηχανημάτων μεταξύ Π.Υ και ΔΤΕ Π.Ε (για τοποθεσία, συνδέσμους πυροσβεστικής, χειριστών) για διάθεση μηχανημάτων με βάση την βέλτιστη χρονικά απόκριση για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μετά από έγγραφη εισήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

-Υποβοήθηση των Δήμων στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών μετά από την απόφαση των Δημάρχων (προηγείται εισήγηση της ΠΥ).

-Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί ως φορέας συντονισμού του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ενεργοποιώντας της Δ/νσεις της Περιφέρειας για δράσεις που απορρέουν από το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ.

-Επίσης συντονίζει ενέργειες που αφορούν κρίσιμες διαδικασίες ή κρίσιμες υποδομές που απειλούνται ή που χρειάζονται ενέργειες για την αποκατάσταση τους.

-Συμμετέχει στα συντονιστικά Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ και ΣΟΠΠΕ) όπου δρομολογούνται δράσεις για την αντιμετώπιση και διαχείριση της εξελισσόμενης καταστροφής, τα οποία σε εν εξελίξει καταστροφές λειτουργούν σε 24η βάση.

-Διαρκεί επικοινωνία με Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΓΓΠΠ καθώς και με τους Δήμους για την υλοποίηση αιτημάτων που αφορούν την διαχείριση της κατάστασης.

-Μετά την ενεργοποίηση του συστήματος Copernicus και τις ενημερώσεις του κινητού κέντρου επιχειρήσεων ΟΛΥΜΠΟΣ και του ΠΕΚΕ (Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής) η Δ/ΝΣΗ Π.Π. της ΠΑΜΘ κατασκεύασε διαδραστικό χάρτη για την χρήση των εμπλεκόμενων φορέων με τα στοιχεία του συστήματος Copernicus με καμένες εκτάσεις, εμπλουτισμένο με τα ενεργά μέτωπα, αναζωπυρώσεις, οικισμούς που έχουν εκκενωθεί καθώς και οικισμούς όπου πρέπει να είναι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Ο χάρτης αυτός είναι διαθέσιμος και στον ιστότοπο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ http://cp.pamth.gov.gr.

-Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει με χρήση πλατφόρμας social media σε κλειστή ομάδα εμπλεκόμενων φορέων στην Περιφερειακή ενότητα Ροδόπης (74 άτομα) και Έβρου (128 άτομα) για την εξελισσόμενη κατάσταση ώστε να υπάρχει κοινή εικόνα της καταστροφής.

-Κοινοποίηση του Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς στους εμπλεκόμενους φορείς και ενεργοποίηση της Απόφασης Απαγόρευσης Κυκλοφορίας του Αντιπεριφερειάρχη σε δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση ανάλογα με τον δείκτη κινδύνου του χάρτη (3, 4 ή 5)”…

Αυτά είπε στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Κώστας Χουβαρδάς…

Το ερώτημά μας παραμένει ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑