Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 12th, 2022 | by fileto

0

Απάντηση των Αλληλέγγυων για τη Σαμοθράκη…

“Γνωρίζοντας τα προβλήματα του νησιού και τη διάθεση του κόσμου να συμμετάσχει σε κάτι αυτοοργανωμενο, απαντάμε στα ερωτήματα που διακινούνται στο διαδίκτυο.

Αν και λανθασμένος μεν ο τρόπος προσέγγισης τους χωρίς να μπούνε καν στον κόπο να ενημερωθούν από την ίδια την διοργάνωση, απευθυνόμενοι δε σε άλλες σελίδες πέραν της δικής μας(τρόποι επικοινωνίας υπάρχουν, οι οποίοι ειπώθηκαν από τους ίδιους αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για ενημέρωση), απαντάμε παρακάτω σε όλα τα ερωτήματα που μας έθεσαν.

Ξεκινώντας, Έχουμε κάνει πολύ ξεκάθαρο ότι το κείμενο που έχουμε γράψει ως ανοιχτό κάλεσμα γράφτηκε με τρόπο το οποίο καλεί κόσμο να συμμετάσχει μέσω συνελεύσεων-δράσεων θέτοντας τα προβλήματα συνοπτικά για να συζητηθούν στο νησί.

Η διαφήμιση του συναυλιακού κομματιού είναι ένα άλλο κομμάτι το οποίο το προσεγγίσαμε πιο χιουμοριστικά μιας και διανύουμε περίοδο διακοπών (βέβαια αυτό δεν έχει να λέει ότι στις διακοπές τελειώνουν όλα.)

Σαν διοργάνωση πολιτικά/ όντα πιστεύουμε πως οποιοδήποτε μέρος, έτσι και η Σαμοθράκη, δεν είναι τσιφλίκι κανενός , ούτε χρειάζεται συγκεκριμένη άδεια για την δημιουργία συλλογικοτητων, κοινωνικού χώρου – δράσεων. Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα αυτά, αφορούν όλα τα άτομα και όχι μόνο τους ντόπιους. Έχει δρομολογηθεί πέρα από το τριήμερο φεστιβάλ να γίνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις όπως και συνελεύσεις και γιαυτό κάναμε εξαρχής το κάλεσμα δημιουργώντας έναν πυρήνα ανθρώπων που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμας.

Αναφερθήκατε σε θέματα που μάλλον μας δείχνει την άγνοια σας για το νησί. Σαν επισκέπτες λοιπόν που αυτοαποκαλειστε θα έπρεπε να έχετε προσέξει ότι η πλειοψηφία των ντόπιων κ κατοίκων του νησιού πατάει στη εκμετάλλευση των ανθρώπων που το επισκέπτονται με σκοπό το χρηματικό όφελός τους κ την τουριστικοποίηση που έχουμε ήδη προαναφέρει στο αρχικό μας κείμενο , βέβαια υπάρχει και ένα κομμάτι ανθρώπων που αγωνίζεται σθεναρά για το φυσικό τοπίο , το περιβάλλον και την μη ένταξη αιολικών πάρκων στο Σάος .

Οι ολοκληρωμένες απόψεις των κατοίκων που αναφέρετε εσείς κινούνται γύρω από το κέρδος (κυρίως φυσικών αγαθών , αυξημένες τιμές σχεδόν στο διπλάσιο της αρχικής) τον τουρισμό (περισσότερα ενοικιαζόμενα , airbnb , ακριβά παραθεριστικά) με αποτέλεσμα ο εναλλακτικός τουρισμός το ελεύθερο κάμπινγκ και η ελεύθερη διαμονή στο νησί σιγά σιγά να πεθαίνει!

Από εκεί και πέρα μας ρωτάτε ποιοι είμαστε? Ξεκινήσαμε λοιπόν ως άτομα με κοινές ανησυχίες, στην συνέχεια αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που αναφέρουμε στο κείμενο και αυτήν την δεδομένη στιγμή προσπαθούμε να μοιραστούμε σκέψεις και ιδέες ώστε να εξασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για όλους μας.

Στον χώρο που θα γίνει το λαιβ, έχει δρομολογηθεί να υπάρξουν, πάγκοι οικονομικής ενίσχυσης, συλλογικές κουζίνες , συνελεύσεις/συζητήσεις γιατί τη προσπάθεια ομαλής λειτουργείας του εγχειρήματος. Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα (θα υπάρξει και η περιφρούρηση και ο φωτισμός). Επίσης ο καθαρισμός του χώρου θα είναι τακτικός και απαραίτητος από όλα τα άτομα που θα συμμετέχουν . Οποίοι λοιπόν έχουν συνείδηση και θέληση μπορούν να βοηθήσουν σε όλο αυτό.

Τέλος, το ανοιχτό κάλεσμα προτρέπει ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία καλώντας τους να δράσουν μαζί μας για όλα τα παραπάνω που έχουν ειπωθεί”.

ΑΛΛΗΛΈΓΓΥΟΙ ΣΑΜΟΘΡΆΚΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑