Άποψη - Γνώμη

Published on January 22nd, 2023 | by fileto

0

Ο Μιχάλης Λυχούνας έχει τις αντιρρήσεις του…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πολιτιστικός Αναλφαβητισμός

Κυνηγώντας δημάρχους για δουλειές βρέθηκα στην κοπή της πίτας του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Να ευχηθούμε καλή χρονιά με επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Βεβαίως, αν την είχαν εδώ και χρόνια, δε θα έχανε η περιφέρεια πάνω από το 10% του πληθυσμού της, ούτε η Καβάλα θα κατέληγε …παραπληρωματική και συμπληρωματική ….της Αλεξανδρούπολης-Δεδέαγατς!

Ειπώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο και δεν υπήρξε κιχ αντίδραση!

Ευνουχισμός από …. τη ρίζα! Και κάποια στιγμή ο συμπαθέστατος κ. Κώστας Αντωνιάδης, έμμισθος εκ νέου στο άρμα του κ. Μέτιου…. μας παρέθεσε τα ποσά που δίνει ΔΗΘΕΝ η Περιφέρεια σε έργα πολιτιστικών υποδομών.

Ο ισχυρισμός είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΛΗΘΗΣ.

Η Περιφέρεια, η κάθε περιφέρεια, δεν δίνει τίποτε!

Μοιράζει τα λεφτά των Ευρωπαίων καρπωνόμενη τη δουλειά των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ!

Και μάλιστα τους οφείλει γιατί η υψηλή απορροφητικότητά τους ανεβάζει το μέσο όρο!

Η ανεπάρκεια της διοίκησης Μέτιου, είναι πως δεν έχει κάνει ΚΑΜΙΑ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ενέργεια προβολής, επιστημονικής και κοινωνικής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αυτά τα 6 χρόνια!

Με τον ίδιο τρόπο που τρέχουμε την έκθεση στις Η.Π.Α. για τους Φιλίππους (πρώτα ο Θεός στη Βοστώνη το 2023), αν είχαν μυαλό ….και μόρφωση θα έστηναν κάτι αντίστοιχο για τη Σαμοθράκη.

Η Βυζαντινή Θράκη έχει να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες από τα χρόνια του Χαράλαμπου Μπακιρτζή (ανθρώπου με μόρφωση), τη δεκαετία του 1980! Είναι βέβαια άδικο να ζητάει κάποιος να χορέψει τη Λίμνη των Κύκνων ένας ιπποπόταμος, αλλά και αυτός να μην κάνει την Πλισέτσκαγια!

Κοροϊδία ολκής για ιθαγενείς ήταν και η παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντού της δήθεν εθνικής, λυρικής σκηνής! Αντί να ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν έχει καμία παρουσία ο φορέας του, που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες, στη Θράκη (φτου και στην Αν. Μακεδονία… θα μας εξαφανίσουν στο τέλος!) τόσα χρόνια, μας υπόσχεται…. προσοχή! με λεφτά ΕΣΠΑ, όχι τα τίμια λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, που είναι μόνο για την Αθήνα, πως θα ανοίξει το Μέγαρο της Κομοτηνής…. μετά τις εκλογές!

Το ξεραμένο Ποτάμι, ο Γιατρομανωλάκης πως και δε φάνηκε… να μας ανοίξει … το μέγαρο;!

Ακόμη πιο αξιοθρήνητη είναι στάση της υπουργού πολιτισμού. Αναφερόμενη στην κληρονομιά ο μόνος όρος που χρησιμοποιεί είναι εκείνος του τουρισμού! Αρχαιολογικά λούνα παρκ!

Ας κάνουμε τότε θεματικά πάρκα, του Αστερίξ και στη Θράκη του Πολύφημου! Παρά τα παραπάνω, το βασικό και οδυνηρό πρόβλημα είναι πως τα ιστάμενα μνημεία και μουσεία… θα έχουν πολύ λιγότερους μαθητές να τα επισκεφτούν (Το Διδυμότειχο της φωτογραφίας έχει χάσει 18% του πληθυσμού του) και να μορφωθούν και πολύ λιγότερους κατοίκους να τα χαρούν ως στοιχεία αστικής υπερηφάνειας.

Το χειρότερο δεν είναι να είσαι πολιτιστικά αναλφάβητος, αλλά να νομίζεις πως είσαι και Μαικήνας!

Μιχάλης Λυχούνας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑