Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 25th, 2022 | by fileto

0

Βαρθολομαίος: Θα φροντίζω τον Πόντο σαν τα μάτια μου…

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε σήμερα τρισάγιο μπροστά στον τάφο του στενού του φίλου, μακαριστού μητροπολίτη Δράμα κυρού Παύλου.

Ο μακαριστός ποιμενάρχης τη ακριτικής Δράμας πέθανε ξαφνικά στις 2 Μαΐου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μετά από επιθυμία του τάφηκε στην ιερά μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες εκεί όπου ασκήτευσε ο όσιος Γεώργιος ο Καρσλίδης επί των ημερών του οποίου ανακηρύχθηκε άγιος.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά το τρισάγιο απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο μίλησε προς τον μακαριστό μητροπολίτη εμφανώς συγκινημένος και χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε πολλά σημεία της ομιλία του.

«Ήρθα από το μαρτυρικό Φανάρι, ως φίλος σου γνήσιος», τόνισε ο Παναγιώτατος, «από την Πόλη που την αγάπησες. Ήρθα από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Πόντου, της ανατολικής Θράκης, τη Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου που ενώνει. Παύλε, άνθρωποι όπως εσένα γνωρίζουν να ζουν και να πεθαίνουν λεβέντες, όρθιοι, αλύγιστοι στις δυσκολίες, απερίσπαστοι στους πειρασμούς της εξουσίας. Είχες ιδανικά και αυτά διακόνησες με αλήθεια και αγάπη».

«Ήρθα στον τάφο σου», συνέχισε, «να τιμήσω την εύσπλαχνη αφοσίωσή σου και την φιλία στην ψυχή, φέροντας λίγα άνθη από την πατρίδα σου τον Πόντο. Ήρθα να σου πω ευχαριστώ που επέλεξες την οδό της Αλήθειας και της Εντιμότητας. Αγάπησες το Φανάρι, τη Ρωμιοσύνη και τα χώματα του Πόντου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θυμήθηκε το προσκύνημα που έκαναν από κοινού στον Πόντο και τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, τονίζοντας πως πάντα ο μητροπολίτης Δράμας αποτελούσε ένα μεγαλείο σεμνότητας.

Με μια υπόσχεση προς τον στενό του φίλο, τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος: «τον Πόντο θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου, θα τον φροντίζω σαν τα μάτια μου, όπως μου τον κληροδότησαν οι Οικουμενικοί Σύνοδοι. Θα τον φροντίζω και θα μεριμνώ γι΄ αυτόν. Σε αποχαιρετώ με τη θέρμη της φιλίας δυο αγίων της Καππαδοκίας, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Μεγάλου Βασιλείου».

Στην είσοδος της ιεράς μονής τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν η ηγουμένη αδελφή Πορφυρία, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Δράμας και ο τοποτηρητής της χηρεύουσας μητροπολίτης Δράμας, Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας. Ο μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που απότισε φόρο τιμής στον μακαριστό ποιμενάρχη της Δράμας, αλλά και για την αγάπη του προς τον πρόσωπό του.

Λόγια ειλικρινούς συμπάθειας και παρηγοριάς απηύθυνε ο κ. Βαρθολομαίος προς τους κατά σάρκα συγγενείς του μητροπολίτη Δράμας, την μητέρα του και την αδελφή του, προσφέροντας τους μάλιστα και λουλούδια που ήρθαν από τον Πόντο.

O Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του αφίχθηκαν σήμερα το πρωί στο αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας με ιδιωτική πτήση από την Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο οικείος ποιμενάρχης, μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και τοπικές αρχές της Καβάλας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑