Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 4th, 2022 | by fileto

0

Το πρόγραμμα επίσκεψης Βαρθολομαίου σε Καβάλα – Θάσο

Σήμερα Πέμπτη 4-8-2022 στην επίσημη Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΙΜΦΝΘ στη 1 μ.μ. δόθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και από τους : Ἀντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Πολίτη, Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη, Δήμαρχο Νέστου κ. Μιχαηλίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου κ. Δέμπα, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ κ. Βορδό, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επικείμενη Επίσκεψη στην τοπική μας Εκκλησία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Η εν λόγω προσκυνηματική Επίσκεψη θα πραγματοποιηθή από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των αγίων της Θάσου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θάσο, στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα βάσει του Προγράμματος που έχει ανακοινωθεί.

Η συγκεκριμένη στο σύνολό της σημαντική εκκλησιαστική και θρησκευτική κατάθεση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους αγίους μας είχε προγραμματισθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθή.

Μαζύ με την ΙΜΦΝΘ στην όλη διοργάνωση μετέχουν ενεργά η Αντιπεριφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι Καβάλας, Θάσου και Νέστου, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Η πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου προς τον Παναγιώτατο και τους Μακαριωτάτους για την έλευσή τους στην Ιερά Μητρόπολή μας έγινε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022 και έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Είμαστε σε αναμονή της εγγράφου αποδοχής της προσκλήσεώς μας και από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Το τελικό Πρόγραμμα της σημαντικής αυτής Επισκέψεως διαμορφώθηκε στις 29 Ιουλίου 2022 μετά από την συνάντηση μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρουσιάστηκε σήμερα στην Συνέντευξή μας.

Μετά από την κατάρτιση του τελικοῦ Προγράμματος, μέσα στην εβδομάδα αυτή θα αποσταλή και η σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου και προς την εξοχωτάτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να τιμήσει με την υψηλή παρουσία της τίς σημαντικές και ἱστορικές αὐτές ἐκδηλώσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι θα αποσταλούν και οι σχετικές προσκλήσεις προς Σεβ. Μητροπολίτες και προς τους άρχοντες του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον Μάϊο του 2011 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη μας μετά από την ευγενή πρόσκληση του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου και έτυχε της πανδήμου υποδοχής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού μας, τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου μας, ετέλεσε μάλιστα μαζύ με τον μακαριστό Μητροπολίτη την θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας, και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο πιστεύομε ότι από την επομένη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία για τα Συνέδρια πού πρόκειται να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Θεολογίας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.

Πιστεύομε ότι η αρίστη και αρκετά κοπιώδης συνεργασία της τοπικής μας Εκκλησίας με τίς ἀρχές και τους φορείς τοῦ τόπου μας θα αποτελέσει την βάση για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση των προσδοκιών μας στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής Επισκέψεως.

Καλούμε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της ΙΜΦΝΘ να τιμήσει με την παρουσία του τον Απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τους αγίους του τόπου μας, και ιδιαιτέρως τους αγίους της Θάσου, Λουκά, Ευθύμιο, Δανιήλ, Ευφρόσυνο, Ιωάννη και Χάϊδω, και να μετάσχει στις σημαντικές αυτές θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τον τόπο μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επισκέψεως εις την Ιερὰν Μητρόπολιν Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

ΘΑΣΟΣ – ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ

3 – 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

12.00 Άφιξις εις την ΙΜΦΝΘ.

12.15 Αναχώρησις απὸ την Κεραμωτὴν δια την Θάσον.

13.00 Άφιξις * Υποδοχὴ Παναγιωτάτου και Μακαριωτάτων εις Λιμένα Θάσου * Υποδοχὴ ιεράς Εικόνος της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.

14.00 Δοξολογία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

19.00 Κατάθεσις θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εις Σκάλαν Ραχωνίου Θάσου.

20.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Θάσου – Εκδήλωσις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.

19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Νέστου.

Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».

12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

ΚΑΒΑΛΑ

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου εις Καβάλαν.

18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.

19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.

21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατρον των Φιλίππων.

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.

10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.

11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Καβάλας.

12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβάλα.

α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.

γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.

16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.

16.30 Αναχώρησις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑