Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 24th, 2023 | by fileto

0

Χωρίς λιμενικό σκάφος η Σαμοθράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

Eρώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση των Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος και του Παράσχου Παπαδάκη, Βουλευτή Έβρου σχετικά με το θέμα «Απουσία περιπολικού σκάφους του Λ. Σ. στη Σαμοθράκη», η οποία έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους της Σαμοθράκης, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος απουσιάζει από το νησί. Όπως φημολογείται, δεν περιπολεί πέριξ του νησιού εδώ και δύο (2) μήνες, αλλά συνδράμει σε γειτονικό νησί του Β. Α. Αιγαίου. Το δε μείζον της πληροφόρησης που δεχτήκαμε είναι ότι θα λάβει πρόσθετη παράταση η δράση του περιπολικού σκάφους του Λ. Σ. της Σαμοθράκης στο νησί που βρίσκεται ήδη προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστικά επί του θέματος, μας δήλωσαν ότι «… μέχρι τώρα ήταν καλός ο καιρός και πήγαινε το “μικρό” (πλωτό ασθενοφόρο/ αν αρχίσουν οι κακοκαιρίες, τι θα γίνει; Αν αρρωστήσουν τα παιδιά μας ή οι ηλικιωμένοι γονείς μας πώς θα γίνει διακομιδή; Όταν το “μικρό” ταξιδεύει μέχρι 4-5 μποφόρ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως, δια των ενεργειών σας, είτε το εν λόγω περιπολικό επιστρέψει άμεσα και συνεχίσει το κοινωφελές του έργο στη Σαμοθράκη είτε αντικατασταθεί με έτερο, δεδομένου – κι αν ευσταθούν οι πληροφορίες – ότι θα παραμείνει για ένα επιπλέον δίμηνο στο γειτονικό νησί του Β. Α. Αιγαίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 1852/21-11-2023 Ερώτησης των Βουλευτών κ. Κ. Βελόπουλου και κ. Π. Παπαδάκη».

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση γνωρίζεται ότι στη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης έχουν διατεθεί και επιχειρούν δύο πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), το ένα εκ των οποίων κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό. Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιήθηκε μεταστάθμευση ενός εξ’ αυτών σε έτερο νησί του Β.Α. Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν, γίνονται μετασταθμεύσεις πλωτών επιχειρησιακών μέσων ή/και τροποποίηση των γεωγραφικών ορίων των διεξαγόμενων περιπολιών, με αντικειμενικό σκοπό τη διατήρηση της αυξημένης αστυνόμευσης και την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας σε όλο το εύρος της περιοχής αρμοδιότητας του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ως προς τις διακομιδές ασθενών, επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το Ε.Κ.Α.Β. είναι ο φορέας που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον συντονισμό, την εποπτεία και την υλοποίηση της διακομιδής ασθενών – τραυματιών, όχι μόνο ως προς τις παραμέτρους/διαδικασίες των διακομιδών αλλά και ως προς τον τύπο των προσφερόμενων μέσων που εν τέλει επιλέγονται να τις πραγματοποιήσουν. Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που επιτελεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αλλά και της υφιστάμενης διακλαδικότητας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνδράμει στη διαδικασία διακομιδής ασθενών – τραυματιών, γνωστοποιώντας προς την αρμόδια υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β τη διαθεσιμότητα των πλωτών μέσων του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑