Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 4th, 2023 | by fileto

0

Βραχογραφήματα στην Παληά Καβάλα

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Του Θόδωρου Δημοσθένη Λυμπεράκη

Γενικά στοιχεία και πληροφορίες, για τα πάμπολλα βραχογραφήματα, που κοσμούν εκατοντάδες βράχους, σε όλα τα βουνά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μου: https://www.facebook.com/theodoros.lymperakis/posts/pfbid0ETWYoC5NqtWgNxtb6xjK7gNhQBYysSq4fnNNoQiK3r1jgyicj3MKVxnxCQUZk3PEl

Στη σημερινή ανάρτηση, περιορίζομαι, χωρίς να παραθέτω ιστορικές πληροφορίες, να σας παρουσιάσω τα πιο αγαπημένα μου βραχογραφήματα, που βρίσκονται σε επιφανές σημείο, πολύ κοντά στο Βουνοχώρι του Δήμου Καβάλας.

Ο λόγος αυτής της ιδιαίτερης αγάπης μου είναι ότι η αρχαία αυτή τέχνη, των Θρακών προγόνων μας, είναι αφαιρετική, σχεδόν σύγχρονη κι ας απέχει από την εποχή μας πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια!

Στις φωτογραφίες που αναρτώ, βλέπετε:

Στην 1η και 2η φωτογραφία, έναν περήφανο, Θράκα ιππέα, με το δόρυ και την ασπίδα του.

Στην 3η, την 4η , την 5η, την 6η και την 9η φωτογραφία, υπέροχα σχεδιασμένα, με λιτές γραμμές, ελάφια και άλλα ζώα των βουνών μας.

Στην 7η και την 8η , ένα ζώο, μάλλον άλογο, προφανώς, όμως, σχεδιασμένο σε διαφορετική (νεώτερη) εποχή, σε σχέση με τα υπόλοιπα σχέδια.

Στις τρεις επόμενες, (10η έως 12η), έναν Θράκα ιππέα, που φοράει στο κεφάλι κάτι που μοιάζει με στάχυ ή με φτερό. (Σε βράχο που βρίσκεται κοντά στο μεγάλο χρυσωρυχείο της Αγίας Ελένης, στο χωριό Ζυγός του Δήμου Καβάλας, είναι σχεδιασμένοι άλλοι τρεις ιππείς, με ίδιο στολίδι στο κεφάλι τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μια γενικευμένη, τοπική συνήθεια των αρχαίων θρακών, της οποίας, όμως, αγνοούμε το συμβολισμό.

Στις φωτογραφίες 13η έως 15η, άλλον ένα Θράκα ιππέα, που κρατάει, στο αριστερό του χέρι, κάτι που θυμίζει θύρσο, σαν αυτόν που κρατούσαν τα μέλη των Διονυσιακών θιάσων, όταν περιδιάβαιναν το ιερό όρος του Θεού, το Παγγαίο.

Στην 16η και 17η φωτογραφία, έναν ασκεπή, άοπλο ιππέα.

Στις τρεις τελευταίες φωτογραφίες, σας προτρέπω να σταθείτε και να προσέξετε τι φοράει στο κεφάλι, η μορφή που απεικονίζεται εδώ.

Φοράει κάποιο μάλλον τελετουργικό κάλυμμα κεφαλής, που μοιάζει με κάσκα και θυμίζει τα φοβερά καλύμματα κεφαλής που φορούν, στις γιορτές του δωδεκαημέρου, τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας, (αράπηδες, μπαμπούγεροι κλπ.), όταν τελούν τα πανάρχαια έθιμά τους)!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑