Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 17th, 2022 | by fileto

0

Η ΑΜΘ πρωταγωνίστρια στις γυναικοκτονίες

ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 13 ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2022 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Περισσότερες από 13 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2022.

Σχεδόν κάθε μήνα, ένα νέο έγκλημα με θύμα γυναίκα έρχεται να προστεθεί στη μακρά και αιματοβαμμένη λίστα, όσο τα στατιστικά για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας γίνονται όλο και πιο θλιβερά.

«Ήταν πάντα τόσο άγριο το έγκλημα στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει με τις δολοφονίες γυναικών;»  

Ο βετεράνος του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος αναφέρει: ««χρόνια αθωότητας» δεν υπήρξαν ποτέ. «Πάντα γίνονταν εγκλήματα στην Ελλάδα, απλά τώρα ανοίγουν τα στόματα. […] Τελευταία βέβαια είχαμε μία φοβερή έξαρση για τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Εγώ την αποδίδω στον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού. Τα περιστατικά ανέβηκαν στα ύψη. Σήμερα τα εγκλήματα μάς φαίνονται αγριότερα γιατί καταγγέλλονται βιασμοί, καταγγέλλονται παιδεραστές, καταγγέλλονται υποθέσεις σωματεμπορίας μέσω διαδικτύου».

Η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν ότι το πρόβλημα υπήρχε ή γιγαντώθηκε και άνοιγουν στόματα, όπως και τα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ.. Μόλις μέχρι τον Ιούλιο του 2022 είχαν καταγραφεί 6.204 καταγγελίες. Την ίδια ώρα, η γραμμή SOS 15900 είχε δεχθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου περισσότερα από 3.000 τηλεφωνήματα από κακοποιημένες γυναίκες που αναζητούσαν βοήθεια και υποστήριξη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι γυναίκες δολοφονούνται συνήθως από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους. Παλαιότερα τα εγκλήματα αυτά ονομάζονταν «εγκλήματα πάθους» ή «εγκλήματα τιμής». Πλέον, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες. Πρόκειται για το πιο ακραίο έγκλημα σεξιστικής και έμφυλης βίας.

Γυναικοκτονίες: Η θεσμοθέτηση του όρου και ο Ποινικός Κώδικας

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων σε πρόσφατη μελέτη του σημειώνει ότι η απουσία ενός «τυποποιημένου, κοινού ορισμού για τις γυναικοκτονίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως, εμποδίζει τη μέτρησή τους και τις καθιστά αόρατες ανάμεσα στα γενικά στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες».

Ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία», ωστόσο, εμπίπτει στα άρθρα για την ανθρωποκτονία. Τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες μετά τη φρικτή δολοφονία της φαρμακοποιού στην Καβάλα από τον σύζυγό της, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απάντησε σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το «ποινικό αδίκημα της γυναικοκτονίας». Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι «η πρόβλεψη ενός νέου ποινικού αδικήματος “γυναικοκτονίας” θα οδηγήσει σε μία ανεπίτρεπτη, τόσο συνταγματικά όσο και ηθικά, σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, που είναι το υπέρτατο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα. Σε αυτήν την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής», όπως επισημαίνει ο κ. Τσιάρας, «δεν χωρούν ούτε διαφοροποιήσεις, ούτε παρεκκλίσεις, ούτε εξαιρέσεις, ούτε διακρίσεις, γιατί «η ανθρώπινη ζωή δεν σχετικοποιείται ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τον τόπο καταγωγής. Η ουσία, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην τυποποίηση ενός ξεχωριστού αδικήματος αλλά αντιθέτως στη διασφάλιση ότι η ανθρωποκτονία, εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται, θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών».

Τον Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επανακαταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητούσε τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν δίνει μάχη ενάντια σε έναν όρο, αλλά ενάντια στα γυναικεία δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποστηρίξει τη χρήση του όρο «γυναικοκτονία», αλλά όχι τη νομική κατοχύρωσή του. «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτό τον τρόπο ότι τα εγκλήματα -που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους- αυτά πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Δεν μπορώ να δεχτώ πως μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από μια δολοφονία παιδιού η τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου. Κατά συνέπεια ναι στον όρο γυναικοκτονία αλλά για το δημόσιο διάλογο. Ναι σε όλες τις δράσεις που δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κάποιον που μπορεί να τις στηρίξει αν αισθάνονται ότι είναι αντικείμενα άσκησης βίας. Ναι σε όλα τα τμήματα που αναπτύσσονται στην Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε κέντρα υποστήριξης έναντι της ενδοοικογενειακής βίας. Να χρησιμοποιούμε τον όρο στο δημόσιο διάλογο γιατί βοηθάει στο σπάσιμο της σιωπής που περιβάλλει αυτά τα εγκλήματα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

Καβάλα: Στραγγάλισε τη σύζυγό του στο φαρμακείο και επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Η γυναικοκτονία στην περιοχή του Νέστου στην Καβάλα αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 μέσα στο φαρμακείο που διατηρούσε το θύμα, μια 43χρονη γυναίκα που στραγγαλίστηκε από τον 55χρονο σύζυγό της.

Ο 55χρονος πήγε την προηγουμένη το βράδυ στο φαρμακείο που διατηρούσε η 43χρονη φαρμακοποιός και υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ τους.

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης τη στραγγάλισε. Μετά το φόνο ο 55χρονος μετέφερε το πτώμα της γυναίκας του σε δώμα διπλανού κτίσματος, όπου και επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του.

Τελικά, πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία και ομολόγησε το έγκλημα. Αστυνομικοί που έσπευσαν επί τόπου, προχώρησαν στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η γυναίκα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να χωρίσουν και ήδη είχαν αρχίσει οι διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου. Το ζευγάρι είχε δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 6 και 10 ετών.

Δράμα: Την πυροβόλησε και τηλεφώνησε σε φίλη της πριν αυτοκτονήσει

Ένας 64χρονος άνδρας σκότωσε με καραμπίνα την 59χρονη σύζυγό του και έδωσε τέλος στη ζωή του με τη μασιά από το τζάκι στις 7 Ιουνίου 2022, αφού πρώτα είχε αποκαλύψει την πράξη του σε φίλη του θύματος. Το ζευγάρι, που αν και σε διάσταση έμενε κάτω από την ίδια στέγη, καυγάδισε.

Η 59χρονη φέρεται να ζήτησε από τον σύζυγό της να πάρουν διαζύγιο. Τότε εκείνος πήρε την καραμπίνα και τη σκότωσε.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (7/6), ο δράστης κάλεσε στο τηλέφωνο φίλη του θύματος και της γνωστοποίησε την πράξη του, ανακοινώνοντάς της την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, όπως και έγινε. Η φίλη της οικογένειας ειδοποίησε τη μία από τις δύο κόρες του ζευγαριού, που πήγε στο σπίτι για να βρει τους γονείς της νεκρούς. Το ζευγάρι διατηρούσε μικρό καφέ στο κέντρο της Δράμας.

Κομοτηνή: Την έκαψε ζωντανή

Στις 13 Σεπτεμβρίου, στον ανατριχιαστικό κατάλογο με τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, προστέθηκε και η 55χρονη από την Κομοτηνή, την οποία περιέλουσε με βενζίνη ο σύζυγός της και της έβαλε φωτιά. Μετά την επίθεση, η 55χρονη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και είχε διασωληνωθεί, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και υπέκυψε στα τραύματά της.

Καβάλα: Σκότωσε τη σύζυγό του, το ενός έτους παιδί τους και αυτοκτόνησε

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από το διπλό φονικό στη Λεκάνη Νέστου Καβάλας.

Ο 56χρονος κτηνοτρόφος σκότωσε την πρώην σύντροφό του, το μόλις ενός έτους παιδί τους και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το μωρό πυροβολήθηκε με μικρά σκάγια για πουλιά, ενώ η γυναίκα με χοντρά για αγριογούρουνα.

Η 31χρονη είδε τον δράστη να πυροβολεί το παιδί τους πισώπλατα. Στη συνέχεια ο πρώην σύντροφός της την εκτέλεσε.

Το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση όταν 31χρονη φωτογράφος θέλησε να πάει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να διευθετήσει κάποια κληρονομικά ζητήματα.

Ο 56χρονος φοβήθηκε ότι θα πάρει το παιδί και θα μείνει μόνιμα στο εξωτερικό και αποφάσισε να διαπράξει το στυγερό έγκλημα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑