Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 21st, 2021 | by fileto

0

Κατάληψη τέλος στα Πετρέλαια Καβάλας

Με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, έληξε τα ξημερώματα της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Νέας Καρβάλης, στην Καβάλα. Ωστόσο, ομάδα μελών του σωματείου εργαζομένων παραμένει συγκεντρωμένη σε πύργο της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, οι αστυνομικοί έκοψαν την περίφραξη για να καταφέρουν να εισέλθουν στο εργοστάσιο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης έγιναν συλλήψεις και χρήση κρότου – λάμψης κατά των εργαζόμενων.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι δυνάμεις της αστυνομίας κατέστρεψαν έναν μετασχηματιστή, προκειμένου να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην εγκατάσταση. και η Αστυνομία έχει κόψει το ρεύμα μέσα στο εργοστάσιο. Ο χώρος βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό από το βράδυ της Δευτέρας.

Ανακοίνωση για τα γεγονότα, εξέδωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, στην οποία ανέφερε: «Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση και των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της. Η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα λόγω της κατάληψης και την έλλειψη διοικητικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις και έπειτα από επανειλημμένες, άκαρπες εκκλήσεις της διοίκησης για τερματισμό της παρανομίας.

Η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας. Στόχος παραμένει πάντα η επανέναρξη της παραγωγής υπό ασφαλείς συνθήκες καθώς και των προγραμματισμένων επενδύσεων το συντομότερο δυνατό και, φυσικά, μετά από την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας και τον ανεξάρτητο νηογνώμονα.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλος αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

Ομάδα μελών του σωματείου παραμένει συγκεντρωμένη σε πύργο της εγκατάστασης, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διοίκησης και της αστυνομικής δύναμης να αποχωρήσουν. Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους στον Πρίνο να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη ή και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο.

Μια νέα εποχή που θα αναδείξει και πάλι τον Πρίνο σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Μια νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας».

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι την 20-12-2021 και ώρα 14:00, εκπρόσωπος της εταιρείας ENERGEAN KAVALA κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για Έκθεση σε Κίνδυνο, Ψευδή Καταμήνυση και Συκοφαντική Δυσφήμηση κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα ζήτησαν και τη συνδρομή της Αστυνομίας για να τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της  αστυνομικής επιχείρησης για την οποία ήταν ενήμερη καθ’ όλη την διάρκειά της η οικεία εισαγγελική αρχή, οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν από τρία σημεία εντός των εγκαταστάσεων της  ENERGEAN KAVALA, μέσα στις οποίες ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατόν είκοσι (120) εργαζόμενοι, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα κάνοντας χρήση νερού και αφρού, ενώ κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες και μπουλόνια με χρήση αυτοσχέδιων σφενδόνων. Επιπλέον προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου το οποίο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία.

Συνελήφθησαν συνολικά δέκα (10) άτομα, ενώ πολλοί εξ αυτών τράπηκαν σε φυγή.

Συνακόλουθα, πενήντα (50) περίπου συγκεντρωθέντες ανέβηκαν και παραμένουν σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η Πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.

Ενεργείται προανάκριση εντός των εγκαταστάσεων από το Α.Τ. Καβάλας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑