Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 9th, 2023 | by fileto

0

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επιμένει για τον οδοφωτισμό

«Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την αντικατάσταση του φωτισμού στον Δήμο Καβάλας. Θα την αφήσουμε να χαθεί;»

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η προκήρυξη προγράμματος χρηματοδότησης για τους Δήμους, ώστε να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού. Ένα σημαντικό κίνητρο, που χρειάζεται ωστόσο να ενισχυθεί, αποτελεί η επιδότηση 20% του προϋπολογισμού των έργων αυτών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η προκήρυξη του προγράμματος δικαιώνει την επιμονή μας να προχωρήσει ΤΩΡΑ ο Δήμος Καβάλας στην αντικατάσταση των φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού.

Προτείνουμε για ακόμη μία φορά:

Να προχωρήσει ΤΩΡΑ η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αντικατάσταση των φωτιστικών, με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχουν προτείνει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει άμεσα τα πιο ενεργοβόρα φωτιστικά και θα αποπληρωθεί σταδιακά με δόσεις, από την εξοικονόμηση που θα προκύψει.

Να υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσει την επιδότηση του 20% του προϋπολογισμού από το χρηματοδοτικό εργαλείο. Εφόσον χρειαστεί, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει και δικά του κεφάλαια ή ακόμη να προχωρήσει σε δανεισμό, για να καλύψει τα όποια κενά.

Είναι ακόμη μία ευκαιρία ο Δήμος να απαλλαγεί από το κόστος πληρωμής του ρεύματος και της συντήρησης ορισμένων φωτιστικών που ανήκουν μεν στην ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά επιβαρύνουν οικονομικά τον Δήμο με βάση παλαιότερη συμφωνία. Η Περιφέρεια μπορεί να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και να αξιοποιήσει το ίδιο πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας πλέον μόνη της την κάλυψη του κόστους ρεύματος και συντήρησης των φωτιστικών αυτών.

Τέλος, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να πάρει πρωτοβουλία μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων, για να πιέσει και να διεκδικήσει την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος τουλάχιστον στο 40% ή και 50%, σε αντιστοιχία περίπου με τις επιδοτήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις που απολαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: Η αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου Καβάλας πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ!

Η “τσέπη” των δημοτών δεν αντέχει να πληρώνει τους μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου. Ούτε όμως και το κόστος από τις “χαμένες ευκαιρίες” εξαιτίας της ολιγωρίας και των καθυστερήσεων της Διοίκησης του Δήμου εδώ και τρία χρόνια.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑